Hjem > N > Når Var Moderne Norsk?

Når var moderne norsk?

Den språkhistoriske perioden frå 1525 blir kalla moderne norsk eller nynorsk. I denne perioden oppstår både bokmål og nynorsk som skriftspråk, og avløyser dansk som skriftspråk i Noreg.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det. Hva er moderne norsk? Det norrøne språket ble først snakket i Norge og Island fra år 700- 1350, og er grunnlaget for det språket vi snakker nå. Moderne norsk er det språket vi snakker i dag og består av skriftspråkene nynorsk og bokmål. Generelt om moderne norsk: Norge har to offisielle språk, norsk og samisk.

Ta dette i betraktning, hvilke konsekvenser fikk svartedauden for språkutviklingen i norge?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Deretter, hvorfor er norsk et ordstillingsspråk? Fra bøyingsspråk til ordstillingsspråk

Moderne norsk er et ordstillingsspråk, det vil si at det først og fremst er ordas plassering i setninga som viser hvilken funksjon de har.

Hva skjedde med samnorsk?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Ta dette i betraktning, hva var jamstillingsvedtaket fra 1885? Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

Derav, hva er målparagrafen?

Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova. Og et annet spørsmål, hva er jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Hva betyr Anglifisert?

Anglisere er å anglifisere, det å gi noe et engelsk preg eller gjøre noe engelsk.

By Augustina Stafford

Hva betyr betegnelsene på TV? :: Hvor mange mobiltelefoner selges i verden hvert år?
Nyttige lenker