Hjem > N > Når Fikk Vi Riksmål?

Når fikk vi riksmål?

Moderne riksmål oppstod i konkurranse til den samnorskpregede bokmålsnormeringen i første halvdel av 1900-tallet som følge av den norske språkstriden, og baserer seg på 1907-reformen av bokmålet, den gang kalt riksmål, og på deler av 1917-reformen.

Les mer

Derav, hvem kjempet for riksmål?

Knud Knudsen er kjent for arbeidet sitt med å fornorske det danske skriftspråket. Er riksmål og bokmål det samme? Riksmål er et begrep som i dag i hovedsak brukes om en konservativ ikke-offisiell variant av bokmål. Begrepet riksmål har flere betydninger innen norsk språk og språkhistorie.

Derav, er riksmål nynorsk?

Normeringen av riksmålet tar utgangspunkt i den moderate, tradisjonelle delen av 1917-rettskrivningen, den delen som ikke hadde trekk felles med nynorsk. Riksmålet har derfor en helt annen normeringshistorie enn bokmål. Hvem ville ha riksmål? Læreren Knud Knudsen var fra Sørlandet og regnes som «far til riksmålet og bestefar til bokmålet» (Einar Lundeby). Han var den viktigste representanten og utvikleren av den linjen som ville ha gradvis fornorsking bygd på den dannede dagligtale.

Hva var hovedpunktene i Knud Knudsen sitt språkprogram?

Hovedpunktene i Knud Knudsens språkprogram var at han ville fornorske dansken. Det var hans tanker som slo igjennom for det moderne norske bokmålet. Han ville gjøre skriftspråket lettere for folk flest. Skriftspråket skulle bygge på talemålet. I forhold til dette, hvordan ble riksmål og landsmål til? I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål».

Hva er Jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Følgelig, kan man snakke riksmål? De fleste som skriver riksmål/bokmål, snakker til vanlig en eller annen dialekt. Men de kjenner standardspråket fra lesning og fra mediene og assosierer seg med det. Slik er det også i mange andre land: et mer eller mindre dialektalt dagligspråk, men fortrolighet med det standardiserte.

Dessuten, hva er den dannede dagligtale?

Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media.

By Eanore Pitruzzello

Hva er radikalt språk? :: Hvilken bydel i Oslo har flest innbyggere?
Nyttige lenker