Hjem > H > Hva Er Forskjellen På Bokmål Og Riksmål?

Hva er forskjellen på bokmål og riksmål?

Riksmål og moderat bokmål har langt færre diftonger enn det radikale bokmålet, langt færre a-former i substantivbøyningen og ikke a-former i svake verb. Alt det ovenstående følger riksmålsrettskrivningen som den nå er normert (Riksmålsordlisten, 8. utgave 2015). Det er samtidig moderat bokmål etter justeringene i 2005.

Les mer

Hva er eldst av nynorsk og bokmål?

Bokmål er utviklet fra det danske skriftspråket på et norsk, særlig østlandsk, talemålsgrunnlag. Nynorsk ble grunnlagt av Ivar Aasen (1813–1896) og baserer seg på en sammenligning av de norske dialektene. Hvordan var det å leve på en gård på 1800-tallet? Det var mulig å klare seg som gruvearbeider hvis en samtidig hadde noen husdyr og litt jord. Det var mulig med gårder langt oppe i fjellbygdene der beitet var godt og en kunne ale opp husdyr for salg. Og det var mulig med en liten jordflekk ved kysten og noen husdyr som ble rodd rundt til beite på holmer.

Man kan også spørre hva ble nynorsk kalt før?

Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen. I 1929 endra landsmål namn til nynorsk, og riksmål namn til bokmål. Hvordan Grunngav Wergeland sitt språksyn? Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk.

Angående dette, hva er typisk bokmål?

I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives. Også, hvor skriver man bokmål? Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge. Etter skriftreformene av riksmål i 1987 og bokmål i 1981 og 2005 er det lite som skiller bokmål og riksmål i alminnelig bruk.

Man kan også spørre hva er riksmål i dag?

Riksmål har i dag ingen offisiell status i Norge. Riksmål og bokmål representerer fortsettelsen av den dansk-norske skriftspråktradisjonen og norske talemål som baserte seg på den. Det offisielle bokmålet har tatt opp i seg flere elementer fra norske dialekter og nynorsk enn riksmålet. Hva skjer med talemålet i Mellomnorsk tid? Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet.

Hvem ville fornorske dansken?

Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

By Jemimah

Hva er 3 kvadratsetning? :: Hvem kjempet for riksmål?
Nyttige lenker