Hjem > H > Hva Fikk Opphevingen Av Nrks Monopol På Radio Og Fjernsyn Å Si For Det Språklige Mangfoldet I Landet?

Hva fikk opphevingen av NRKs monopol på radio og fjernsyn å si for det språklige mangfoldet i landet?

Hva fikk opphevingen av NRKs monopol på radio og fjernsyn å si for det språklige mangfoldet i landet? Da NRKs monopol på radio og fjernsyn ble borte i løpet av åttiåra, ble det satt i gang en privatiseringsprosess. I NRK har regelen vært å bruke normert bokmål eller nynorsk når de snakker for instutisjonen.

Les mer

Folk spør også hva var årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830 årene?

Årsakene til at vi fikk en språkdebatt i 1830-årene var at Norge fikk i 1814 egen grunnlov. Det ble da debattert at Norge måtte ha sitt eget skriftspråk, da vi ikke var under dansk herredømme. Ivar Aasens hovedtanke i språkarbeidet var at norske dialekter var utviklet direkte fra gammelnorsk, uavhengig av dansken. Hvorfor ble Asbjørnsen og Moes arbeid med eventyrene viktig i språkdebatten? At Asbjørnsen og Moe forsterket det «nasjonale» i flere av eventyrene, bidro til dette. Mange tradisjonsbærere brukte dessuten eventyrbøkene til å utvide og forbedre sitt eget repertoar i tiårene som fulgte, slik at også den muntlige tradisjonen ble mer ensartet. Det Moe mente var norsk, ble det norske.

Hva betyr domenetap for norsk språk?

Med domenetap menes at norsk språk ikke vil være i bruk på visse samfunns- eller fagområder. Vi ser at stadig flere norske bedrifter tar i bruk engelsk som arbeidsspråk. Ved universitetene registrerer vi et økende press for at undervisning, oppgaveskriving og publisering skal foregå på engelsk. Tilsvarende, på hvilken måte har det engelske språket endret det norske? Engelsk er det språket som påvirker norsk mest. Uttrykk som " å chille", "joine" og "chatte" forekommer hyppig i ungdomspraten. Det er heller ikke vanskelig å se hvor uttrykk som "Han ruler!" eller "Den boka suger!" stammer fra. Det er ikke fullt så vanlig at voksne bruker slike ord og uttrykk.

Du kan også spørre når ble nrk monopolet opphevet?

NRKs monopol på kringkasting ble avviklet i 1981. NRK fikk en friere stilling og ble egen stiftelse i 1987. Reklamefinansierte lokalradioer kom på lufta, og som et mottrekk opprettet NRK en ny radiokanal, P2. Norsk fjernsyn fikk også konkurranse fra internasjonale TV-kanaler. Derav, når ble nrk super startet? NRK Supers TV-kanal startet sine sendinger 1. desember 2007, og sender fra 06.30 til 19.30 hver dag. TV-sendingene går ut på samme frekvens som NRK3. Kanalen er den klart mest sette TV-kanalen blant norske barn.

Folk spør også hvem startet nrk?

Regulære radiosendinger i Norge ble startet i 1925 av det privateide selskapet Kringkastingsselskapet A/S. Dette var en forgjenger til Norsk rikskringkasting som ble etablert i 1933. NRK var eid og kontrollert av staten, og dets viktigste oppgave var fra starten å drive folkeopplysning etter modell av britiske BBC. Hvorfor oppsto språkdebatten? Opphavet til språkdebatten på 1830-tallet

Løsrivelsen fra Danmark i 1814 var den foranliggende årsak til at man fikk en språkdebatt. Den nye unionen landet gikk inn i var løsere enn den med Danmark. Nå hadde Norge et eget parlament og en ny grunnlov. Landet opplevde en nasjonalistisk selvstendighetsreisning.

Hva skjedde under språkdebatten?

På 1830-talet begynte folk for alvor å diskutere kva slags språk vi skulle skrive i Noreg. Dansk hadde vore skriftspråket i Noreg sida Danmark overtok makta i Noreg i 1380. Då Noreg blei sjølvstendig att i 1814, var det viktig å skape ei nasjonalkjensle og då sto språkspørsmålet sentralt.

By Welker Baden

Hva mente Knud Knudsen i språkdebatten? :: Hvor mye koster det å skifte navn?
Nyttige lenker