Hva er riksmål definisjon?
Riksmål var inntil 1929 det offisielle navnet på det alminnelige norske skriftspråket til forskjell fra «landsmål». Bokmål er en videreføring av denne formen gjennom senere rettskrivningsreformer.
Hvem kjempet for riksmål?
Artikkelstart. Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far». Angående dette, hvordan ble riksmål og landsmål til? I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål».
Når ble riksmål offisielt?
I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget. Ta dette i betraktning, er riksmål og bokmål det samme? Riksmål er et begrep som i dag i hovedsak brukes om en konservativ ikke-offisiell variant av bokmål. Begrepet riksmål har flere betydninger innen norsk språk og språkhistorie.
Folk spør også hva er forskjellen på riksmål og bokmål?
Riksmål og moderat bokmål har langt færre diftonger enn det radikale bokmålet, langt færre a-former i substantivbøyningen og ikke a-former i svake verb. Alt det ovenstående følger riksmålsrettskrivningen som den nå er normert (Riksmålsordlisten, 8. utgave 2015). Det er samtidig moderat bokmål etter justeringene i 2005. Hvem ville ha riksmål? Læreren Knud Knudsen var fra Sørlandet og regnes som «far til riksmålet og bestefar til bokmålet» (Einar Lundeby). Han var den viktigste representanten og utvikleren av den linjen som ville ha gradvis fornorsking bygd på den dannede dagligtale.
Hva var hovedpunktene i Knud Knudsen sitt språkprogram?
Hovedpunktene i Knud Knudsens språkprogram var at han ville fornorske dansken. Det var hans tanker som slo igjennom for det moderne norske bokmålet. Han ville gjøre skriftspråket lettere for folk flest. Skriftspråket skulle bygge på talemålet. Hvem snakket dannet dagligtale? De gradvise reformene av skriftspråket i Norge, gjennomført ved rettskrivningsendringer i 1907 og 1917, til det som nå kalles bokmål eller riksmål, var basert på den «dannede dagligtale» slik Knud Knudsen hadde foreslått.
Når ble landsmålet formelt Jamstilt med det almindelige Bogsprog og når ble landsmålet først tatt i bruk i skolen?
Når vart landsmålet jamstilt med «det almindelige Bogsprog»? Landsmålet ble likestilt med det almindelige Bogsprog i 1885. Det var to offisielle skriftspråk i landet, det dominerende var langt på vei dansk, mens Ivar Aasens landsmål bygde på norske bygdemål.