Hjem > H > Hvor Plukker Man Multer?

Hvor plukker man multer?

Så du kan fint ta deg noen håndfuller med multer når du er ute på fjelltur i Nordland, Troms og Finnmark, men ikke ta med deg noe hjem. I resten av Norge kan du plukke multer akkurat som du måtte ønske på utmark, akkurat som du kan med blåbær eller ville bringebær.

Les mer

Dessuten, er det multer på hardangervidda?

Jakt, fiske og multer

Her er fjellørreten stor og fin, men husk fiskekort. Flere av de store vannene på Hardangervidda er regulert. På Hardangervidda jaktes det hovedsakelig på rype og rein. I midten av august (sånn omtrent) er multene modne.
Kan man plukke multer i Finnmark? På Finnmarkseiendommens grunn er retten til å plukke multer som hovedregel forbeholdt de som er bosatt i fylket. For resten av Finnmark og i Troms og Nordland er det forbudt å plukke multer på multebærland dersom grunneier uttrykkelig har forbudt det ved f. eks. ved å sette opp skilt eller plakat".

Man kan også spørre hvor kan grunneier forby plukking av multer?

Multebærland blir beskrevet som et område av noe størrelse og med en viss rikholdighet, slik at utnyttelsen av bærene der har økonomisk betydning for grunneieren. Det er viktig å merke seg at en grunneier kan ikke forby høsting på hele tomta, en hel øy eller et stort areal. Også, hvorfor kan man ikke plukke alle blomster? Enkelt forklart er innmark områder som hustomter, gårdsplasser og dyrka mark, som jorder. Utmark er alt som ikke er innmark. I praksis vil det si skog, myr, fjell og kystområder. VIKTIG RETT: I Norge kan vi fritt plukke sopp, bær, blomster og urter i utmarka takket være allemannsretten.

Er multe et bær?

Molte eller multe er en flerårig urt i Rubus-slekta i rosefamilien. Planta har en enkel, hvit blomst og blir som regel 5 til 20 cm høy. Frukta som dannes heter molte. I dagligtalen kalles denne et bær, men botanisk er den en sammensatt steinfrukt. Så, er multe en frukt? The ellagic acid content in cloudberries could have health benefits. Multe, Rubus chamaemorus L (Rosaceae-familien), har i vårt land fra gammel tid vært betraktet som den gjeveste av alle ville bær. Selv om planten har en enorm utbredelse rundt hele Nordkalotten, er det stort sett bare i Skandinavia den setter frukt.

Hva er Multebærland?

Multebærland er en juridisk betegnelse for vokseplasser for multer der forekomsten er såpass betydelig over tid at bærene har økonomisk betydning for grunneieren. På slike steder kan grunneieren forby andre å plukke bær som tas med bort. Forbudet må gjøres uttrykkelig, fortrinnsvis ved oppslag på stedet. Kan alle plukke så mye blåbær og kantarell som de ønsker i utmarka i Norge? Er du i det som heter utmark kan du plukke med deg bær i bøtter og spann uavhengig av om det er på privat grunn eller ikke. Termen utmark er definert i friluftsloven, og er det som ikke er innmark.

Hvordan oppbevare multer?

De holder en viss tid i kjøleskapet, men vi anbefaler ikke å ha multer i kjøleskapet i mer enn 3-4 dager. Dersom du vil ha multer til jul er den beste måten å oppbevare dem på i fryseren. I fryseren (ved rundt – 20 grader) vil multene holde seg bra, og kan fint klare et helt år før de mister smaken.

By Peacock Silfies

Hvordan stoppe en reservert transaksjon? :: Når er multe moden?
Nyttige lenker