Hjem > H > Hva Var Bakgrunnen For Den Norske Språkstriden På 1800-Tallet?

Hva var bakgrunnen for den norske språkstriden på 1800-tallet?

Bakgrunnen for språkstriden ligger i den dansk–norske unionen, hvor eldre tids mellomnorsk etterhvert ble erstattet av dansk som administrasjonsspråk, skriftspråk og elitespråk i Norge.

Les mer

Også, hvordan startet språkdebatten?

Folk begynte å stille spørsmål rundt hvorvidt Norge skulle ha et eget norsk skriftspråk. For språket var tross alt et uttrykk for folkesjelen. Det var mange som ønsket å etablere et eget norsk skriftspråk. Samtidig var det også store uenigheter rundt hvordan dette skulle skapes. Du kan også spørre hva skjedde med samnorsk? «Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.

På hvilken måte fikk Asbjørnsen og Moe det danske skriftspråket til å virke mer norsk?

Hvordan fikk Asbjørnsen og Moe det danke skriftspråket til å virke mer norsk? De skrev ned norske eventyr og viste at det var mulig å lage et norsk skriftspråk med dansk som utgangspunkt. De fikk inn noen norske og istedenfor danske, som for eksempel istedenfor vannfall så tok de foss. Hvordan prøvde Henrik Wergeland å reformere skriftspråket? Henrik Wergeland prøvde å reformere det danske skriftspråket ved å ta inn nokre norske ord og uttrykksmåtar. P. A. Munch var sterkt ueinig med Wergeland og ville i staden skape eit heilt nytt skriftspråk ved å byggje på eitt bygdemål. Dette skulle vere så «reint» og likt norrønt som mogleg.

Også, hva mente wergeland og welhaven om det norske språket?

Kjernen i konflikten var denne: Mens Wergeland og hans tilhengere ville løfte fram norsk språk og særnorsk kultur, og gi alle nordmenn innflytelse på utviklingen av det nye Norge, frontet Welhaven en gruppe som mente at dansk språk fortsatt måtte gjelde, og at det var viktig å ta vare på det kulturelle fellesskapet med Deretter, hva ville henrik wergeland? Han ønsket å opprettholde båndene til Danmark og det ellers mer danna Europa. Wergeland argumenterte for norsk frihet – politisk og kulturelt. Han skreiv for "folket", og han brukte norske ord og uttrykk i tekstene sine.

Så, er det viktig med nynorsk?

Nynorsk byggjer på norsk folkemål og den nynorske skrifttradisjonen, i motsetnad til bokmålet, som byggjer på ein dansk skrifttradisjon og «den dannede dagligtale» – i utgangspunktet eit dansk talemål. Derav, hva er fordelen med nynorsk? Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte.

Hva er positivt med nynorsk?

Forskere ved NTNU i Trondheim har funnet ut at nordmenn som blir utsatt for både nynorsk og bokmål, får de samme positive effektene som en flerspråklig person. Av nynorsk blir du altså smartere, mer kreativ, språklig bevisst og i mange tilfeller presterer du bedre i andre fag på skolen.

By Golter

Hvor mange lengdegrader er det? :: Når trådløs mus ikke virker?
Nyttige lenker