Hjem > H > Hvor Mange Lengdegrader Er Det?

Hvor mange lengdegrader er det?

Totalt deles jorden inn i 360 lengdegrader, 180 øst for og vest for nullmeridianen. Hver grad deles igjen inn i 60′ (minutter), og hvert minutt inn i 60″ (sekunder) eller desimalminutter. I den senere tid er det blitt mer vanlig å angi lengdegrader og breddegrader med desimalgrader i stedet for minutter og sekunder.

Les mer

Ta dette i betraktning, hvor mange meridianer har vi?

Greenwichmeridianen (nullmeridianen) deler jorda i en østlig og vestlig halvkule. Meridianene viser hvor langt øst eller vest man er for nullmeridianen. Det er 60 meridianer som alle er 6o fra hverandre (60o∙6=360o). Alle meridianene står vinkelrett på breddegradene, og alle er lik halvparten av en storsirkel. Tilsvarende, hvor er lengdegradene 0 grader? Ekvator utgjør null-aksen i koordinatsystemet, er vinkelrett på meridianene, og har en lengde på 40 075,017 km (WGS 84). Alle andre breddegrader er kortere enn dette og avtar mot henholdsvis Nord- og Sydpolen. Ved polpunktene på 90 °N og 90 °S er lengden på breddegraden 0 (km).

Du kan også spørre hvor langt er et lengdeminutt?

Hver lengdegrad kan deles i 60 lengdeminutter, og hvert lengdeminutt kan igjen deles i 60 lengdesekunder. Lenden på et breddeminutt varierer med breddegrad. Ved ekvator er 1 lengdeminuttet = 1 breddeminuttet = 1843m, og ved nordpolen måtes alle lengdegrader, og lenden blir 0 på polpunktet. Tilsvarende, hvor langt er det mellom hver breddegrad? Avstanden mellom hver grad blir da i gjennomsnitt 111,1 kilometer (km), men siden Jordens omkrets ikke er helt sirkulær, varierer avstanden noe etter distansen fra ekvator. Avstanden mellom breddegradene varierer fra 110,6 til 111,7 km.

Hvordan finne en kartreferanse?

— Du tar utgangspunkt i det stedet du vil gi referanse til. Først finner du tallrekken som står vannrett bortover kartet og leser den fra venstre mot høyre. I tillegg til de to tallene som angir ruta punktet ditt ligger på, deler du denne ruta i 10, og legger til det tredje tallet etter hvor i ruta punktet ditt ligger. Følgelig, hva er en ekvator? Ekvator er en tenkt sirkel på Jorden, som er vinkelrett på Jordens akse og går midt mellom aksens to poler, Nordpolen og Sydpolen. Ekvator deler Jorden inn i en nordlig og en sørlig halvkule.

Hvor mange minutter er det i en grad?

Det innebærer at én grad deles i 60 minutter (bueminutter) og ett minutt i 60 sekunder (buesekunder). Innen geografiske informasjonssystemer (GIS) er det i dag mest vanlig å bruke desimalgrader. Det gjelder også ved bruk av GPS. Geografiske koordinater kan da skrives som et desimaltall. Hva er meridian på kart? Meridian er en linje som går fra pol til pol og som står vinkelrett på ekvator. Lengdegrader, som brukes i geografiske koordinater, er meridianer.

Og et annet spørsmål, hvor mange breddegrader i norge?

Det ligger på 71 grader, 8 minutter og 2 sekunder nordlig bredde (71° 8′ 2″N) eller med de etter hvert mer vanlige desimalgrader 71,1339. Litt omtrentlig bor vi Norge mellom breddegradene 58°N i sør og 71°N i nord. Helt vest i Norge er lengdegradene 4°Ø, ,mens de er 31°Ø i Øst Finnmark.

By Lunseth Hearne

Hva het den første Volvo? :: Hva var bakgrunnen for den norske språkstriden på 1800-tallet?
Nyttige lenker