Hjem > H > Hva Har Forandra Seg I Uttalen Mellom Norrønt Og Dagens Norsk?

Hva har forandra seg i uttalen mellom norrønt og dagens norsk?

Mot mellomnorsk i Noreg

I Noreg døydde det norske skriftspråket ut i overgangen mellom norrønt og nynorsk. Dansk tok over som administrasjonsspråk, og fram mot 1500-talet låg talemålet langt frå det gamle, norrøne skriftspråket.

Les mer

Hvem snakket urnordisk?

Urnordisk er et nordisk språk som vi kjenner fra innskrifter med runer fra rundt 200–700 evt. Urnordisk er det eldste språket vi kjenner i Norge, Sverige og Danmark. Ta dette i betraktning, hva er kasus eksempel? Kasus markerer altså relasjoner. Et enkelt eksempel er at subjektet (den som utfører handlinga) tar nominativform, mens det direkte objektet (den som handlinga ”går ut over”), tar akkusativ.

Er all norrøn litteratur norsk?

Nei, diktene i Den gamle Edda ble først overført i mange år for så å bli skrevet ned på pergament på 1200-tallet. Er all norrøn litteratur norsk? Nei, norrøn litteratur defineres som litteratur som ble laget i både Norge og Island på den norrøne tiden. Hva er et arveord? Arveord er de gamle ordene i et språk som er nedarvet fra de eldste språktrinnene, til forskjell fra lånord og fremmedord. I norsk dreier dette seg om ord fra urgermansk og det indoeuropeiske grunnspråket. Far og mor er eksempler på arveord, mens onkel og tante er lånord.

Du kan også spørre hvilken virkning fikk reformasjonen for språket i norge?

Virkning på språket

Språklig fikk reformasjonen et resultat som er særegent for Norge. Et av kravene fra protestanter var at Bibelen og liturgien skulle være på folkestpråket, ikke på latin. I andre land førte dette til et oppsving i bruken av folkespråket også i andre sammenhenger.
Hvordan uttales F på norrønt? k og g foran e, é, i, í, y, ý, ø, œ, æ, ei, ey uttales som kj og gj. f som v i midten og slutningen av et ord (hafa, nafn; les: hava, navn). hv som kv (kvass); z som s (veizla); pt som ft (eftir), dog ikke i bøiningsformer, hvor p hører til stammen og t til endelsen (keypti kjøpte).

Er norsk Kasusspråk?

En viktig forskjell mellom norrønt og moderne norsk er at norrønt var et kasusspråk, mens norsk ikke er det. Følgelig, er norrønt og islandsk det samme? Islandsk har mye til felles med norrønt språk slik det ble snakket i Norge frem til cirka 1200-tallet. Moderne islandsk preges av en konservativ språkpolitikk, med vekt på språkrøkt og nyorddannelse.

Er islandsk det samme som gammelnorsk?

Islandsk er det nordiske språket som har endret seg minst fra norrønt. Islendingene har en lang skrifttradisjon, og de er stolte av språket sitt. Denne sterke identiteten til språket gir seg utslag i at islendingene er kritiske til importord.

By Urbannal

Hvordan ble skriftspråket bokmål til? :: Hvorfor er norsk et Ordstillingsspråk?
Nyttige lenker