Hjem > H > Hva Gikk Foreldreaksjonen Mot Samnorsk Ut På?

Hva gikk Foreldreaksjonen mot samnorsk ut på?

Foreldreaksjonen mot samnorsk var en aksjon som ble startet i 1951 i protest mot de norske myndighetenes språkpolitikk. Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette.

Les mer

Hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre?

Hvilke virkemidler ble tatt i bruk i 1938 reformen for å føre de to skriftspråkene nærmere hverandre? Bløte konsonanter ble harde, en god del ord ble fornorsket, og diftonger ble innført. Dessuten, hva betyr dei? Personleg pronomen, tredje person fleirtall. Det vil seie ei gruppe som inneheld korkje talaren eller tilhøyraren. Eg vil ikkje vere i lag med dei.

Hvordan skrive annerledes på nynorsk?

annerledes på nynorsk

  1. annerledes. annleis.
  2. annerledes. forskjellig.
  3. Legg til ny oversettelse.
Hva er frasen på nynorsk? Frasen får sitt navn etter ordklassen til hovedordet (overleddet). Eksempel: «Den bortkomne sønnen» kaller vi en frase. Frasen inneholder overleddet «sønnen», og dette ordet er et substantiv.

Hvordan var urnordisk?

Det tyder på at urnordisk var eit stabilt språk med lite av dialektskilnader. Orda hadde gjerne mange stavingar og var rike på vokalar. Fram mot vikingtida endra dette språket seg og fekk ein enklare struktur. Orda vart stuttare ved at trykklette vokalar eller heile stavingar kunne bli borte. Også, hva er urnordisk tid? Urnordisk er språkstadiet i de skandinaviske språk i tiden fra ca. 200 til 500 e.Kr, og var språkstadiet mellom urgermansk (ca. 2000 f.Kr.

Og et annet spørsmål, hva er urnordisk?

Urnordisk er et nordisk språk som vi kjenner fra innskrifter med runer fra rundt 200–700 evt. Urnordisk er det eldste språket vi kjenner i Norge, Sverige og Danmark. Følgelig, hvorfor ble det ikke noe av samnorsken? – Prosjektet var for radikalt og skulle aldri ha blitt satt i gang. Det største problemet med samnorsken var at den påbød ordformer som ikke har litterær tradisjon. Språklige endringer kan ikke skje fort og i strid med språkets rolige utviklingsgang. 1917-reformen kom for tidlig, bare ti år etter den forrige.

Hvorfor er det viktig med nynorsk?

Grunnen til at dere har nynorsk på skolen er fordi det er et norsk skriftspråk, og i ulike jobber må man beherske dette skriftspråket. Det er også en viktig del av den norske kulturarven, da det hang tett sammen med den norske selvstendigheten fra Danmark.

By Gord

Hvorfor havner ting i utboks? :: Hvorfor har vi to skriftmål?
Nyttige lenker