Hjem > H > Hvilke Ord Brukes For De Norske Bokstavene Æøå?

Hvilke ord brukes for de norske bokstavene æøå?

Bokstavene Æ Ø Å

  • Lang Æ: bær, lærer, nær, skjære, trær, ære, ærlig.
  • Kort Æ: færre, lærd, nærmere, æsj.
  • Lang E: bevæpne, Cæsar, gælisk, sæd, æser.
  • Kort E: væske, trædd.

Les mer

Så, hvor mange bokstaver har det danske alfabetet?

Vi har 29 bokstaver i alfabetet, men en av dem er bannlyst. Hvordan skriver vi Æ? Så om du skriver på et tastatur uten Æ kan du likevel skrive bokstaven ved å holde tasten ALT nede og trykke 0198/0230 på det numeriske tastaturet, dersom du benytter Windows som operativsystem. Æ finnes også på USA-internasjonal-tastaturet og produseres ved å holde Alt Gr-tasten mens man trykker Z.

Hvordan uttaler man ä på tysk?

Bokstaven Ä

På skoltesamisk representerer den en åpen front vokal [ a], i motsetning til a som representerer en åpen bakvokal [ ɑ]. I slovakisk representerer Ä lyden [ ɛ] (eller en gammeldags, men likevel korrekt [ æ]).
Når begynte vi med æøå? Æ og Ø kom i bruk i nordiske språk i middelalderen. Ä, Ö og Å (svenskenes versjon) kom litt senere.

Hvorfor lære nabospråk?

Kjennskap til flest mulig språk gir også større språkforståelse og stimulerer interessen til å lære sitt eget og andre språk. Dessuten er det skandinaviske språkfellesskapet med på å fremme samarbeid mellom våre land. Hvorfor forstår ikke svensker norsk? Kristiansen mener det er mange trekk i norsk talespråk som er vanskelig å forstå for danskene. Det kan være ordenes betydning, ordstillingen og hvordan ordene er bygd opp. For eksempel har dansk bare to kjønn, mens norsk har tre. Dermed kan det være forvirrende når en nordmann sier «ei øy».

Derav, hva mener nordmenn om dansker?

En rekke dansker hevdet at nordmenn utmerker seg – med fare for selvskryt - ved å være vennlige, gjestfrie, flinke, positive og med god humor! Samtidig mener nesten 7 % at nordmenn utmerker seg hovedsakelig ved å ligne dansker eller være lette å forstå. Dessuten, hvor kommer bokstaven Å fra? Bokstaven er opprinnelig en tysk oppfinnelse, og kom til Sverige gjennom boktrykkerkunsten, der den ble brukt blant annet i Olaus Petris katekisme og i Nya testamentet 1526. Den ble ønskelig da den lange a, som på norrønt ofte skrives á eller aa, gikk over til en å-lyd.

Når ble at til Å?

Aa er tegn for lang a i språk som skriver lange vokaler dobbelt, som finsk og estisk. Aa står også for å i dansk og norsk. I Norge ble aa erstattet med å i offisiell rettskrivning i 1917, i Danmark i 1948. Ord hvor aa uttales å plasseres sammen med å i alfabetisk rekkefølge.

By Mindy Brinson

Hvordan skriver man tallet? :: Har danskene å?
Nyttige lenker