Hjem > H > Hvor Mye Er 1 Tredjedel?

Hvor mye er 1 tredjedel?

Med brøksirkler: 1 hel delt i 3. Hver bit er eksakt 1/3. Hvis vi skal skrive det med desimaltall blir det omtrent 0,33, og det er ikke eksakt. 3 · 1/3 = 1, men 3 · 0,33 = 0,99.

Les mer

Hvordan regne brøk med hele tall?

Hvis du skal gange to brøker med hverandre, ganger du teller med teller og nevner med nevner. Hvis du derimot multipliserer en brøk med et helt tall, gjør du først heltallet om til en brøk, det vil si nevneren blir 1. Så multipliserer du på vanlig måte. Hvordan plusse et helt tall med en brøk? Først finner vi fellesnevneren for brøkene. Fellesnevneren for brøkene 12 og 13 er 6, fordi både 2 og 3 går opp i 6. Vi utvider hver av brøkene slik at de får fellesnevneren som nevner. Til slutt adderes eller subtraheres brøkene.

Så, hvordan regner man brøk med forskjellig nevner?

Brøker med forskjellig nevner må endres, så brøkene får samme nevner. Vi ganger tellerne og nevnerne med samme tall, altså utvider brøkene. 2 utvidesmed 3, og 3 utvides med 2. Ved å gange to brøker med hverandres nevner, får brøkene alltid lik nevner, selv om det ikke alltid er minste felles nevner, som dermed dannes. Ta dette i betraktning, hva er likeverdig med 1 3? Du lager likeverdige brøker ved å gange med heltall større enn 1: 13=13⋅22=1⋅23⋅2=26. 13=13⋅33=1⋅33⋅3=39. 13,26 og39 er likeverdige.

I forhold til dette, hva er det samme som 3 4?

Hei, Kristine! For å kunne avgjøre hvilken brøk er størst, må brøkene ha samme nevner. Den enkleste måten å få samme nevner i brøkene på (finne fellesnevner), er å multiplisere nevnere, altså 2⋅4=8. Nå kan du sammeligne brøkene, 22=88 og 34=68. Hvilket tall er brøkene forkortet med? En brøk forkortes ved at man først finner største felles faktor. Med største felles faktor mener vi det høyeste tallet som både telleren og nevneren kan deles på. Deretter må du dele telleren og nevneren med dette tallet slik at brøken blir så forkortet som mulig.

Angående dette, hva er telleren i en brøk?

En brøk er en måte å representere et tall på ved hjelp av divisjon. Tallet over brøkstreken kalles teller, og tallet under brøkstreken kalles nevner. Nevneren må være forskjellig fra null. Hvordan gange og dele brøk? Vi multipliserer to brøker ved å multiplisere teller med teller og nevner med nevner. Vi dividerer hele tall med 1, slik at tallene kan oppfattes som brøker. Vi dividerer med en brøk ved å multiplisere med den omvende brøken.

Ta dette i betraktning, hvordan å forkorte en brøk?

En brøk kan omgjøres til en likeverdig brøk ved å dividere med det samme tallet både i telleren og i nevneren. Dette kalles å forkorte brøken. Både teller og nevner må være delelige på tallet. Det kan være vanskelig å finne ut hvilket tall som kan deles på både teller og nevner.

By Kask Pliml

Hva blir hypotenusen? :: Hva er blandet tall i brøk?
Nyttige lenker