Hjem > H > Hvor Er Rulle-R?

Hvor er rulle-r?

Tungespiss-r kalles ofte for rulle-r, fordi den har en rullelyd. Lyden lages ved at tungespissen plasseres bak fortennene i overmunnen. Tungen er formet som en skål hvor sidene ligger godt inntil jekslene i overmunnen.

Les mer

Hvordan kom skarre r en til Norge?

Mange forskere regner med at lyden dukket opp i byer som Bergen og Kristiansand på 1800-tallet, etter påvirkning fra dansk uttale. Skarringen kom opprinnelig fra Paris, der den oppstod en gang på 1600-tallet. Den spredte seg til tyske byer og siden videre til blant annet København omkring 1780. Folk spør også hvor er skarre r? Skarring er det å uttale en r-lyd ved at baktungen heves mot drøvelen. I Norge er skarring vanlig på Sørlandet og Sørvestlandet, og de siste årtiene har uttalen også bredt seg nordover på Vestlandet.

Så, når kom skarre r?

Skarre-r-en oppsto antakelig i Paris på begynnelsen av 1600-tallet. Den skarrende pariserfransken ble mote på kontinentet og spredde seg til storbyer som Berlin, Köln og København. Hvordan lære å rulle på r? Når du uttaler rulle R så slår tungen i ganen flere ganger. Da tar du spissen av tungen opp mot gangen og presser spissen av tungen mot baksiden av fortennene og si R. Du kan få hjelp av en logoped til å øve inn rulle-r.

Hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Man kan også spørre hva er et nektingsadverb? Nektingsadverbet "ikke"

Ordet blir uttalt ganske ulikt i de forskjellige delene av landet: Formen ikkje gjelder for hele Vestlandet og for Sørlandet utenom Kristiansand. Ikkje heter det også i Nord-Norge med unntak av Finnmark. I Finnmark sier de ikke.

Hva er Nektingsadverb?

Nektingsadverbet realisert som ikkje (norr. ekki) er utbreidd i dei tradisjonelle dialektane i heile Nord-Noreg til Nord-Troms. Forma ikke er vanleg i Nord-Troms og i Finnmark med unntak av Kiby og Ekkerøy kor forma ikkje tradisjonelt blir brukt (Jahr og Skare 1996: 56f). Hvorfor sprer skarre-r seg? – Det er rimelig å anta at skarre-r spredte seg ved såkalte sprang mellom sentra, altså fra storby til storby. Seinere har uttalen ekspandert til mindre byer og til slutt ut på landsbygda.

Hvor i Norge har vi finsk tonefall?

Noko av det som skil språket i Troms og Finnmark, er setningsmelodien (intonasjonen). For folk utanfrå kan intonasjonen i Finnmark likna på samisk eller finsk tonefall.

By Benis Gardon

Har Kristiansand skarre-r? :: Hvor finder jeg kodegenerator på Facebook?
Nyttige lenker