Hjem > H > Har Kristiansand Skarre-R?

Har Kristiansand skarre-r?

Skarringen oppsto i Arendal, Kristiansand, Stavanger og Bergen, men har i dag fått fotfeste langs hele sørvestlandskysten. Ifølge Torp vil det fonetiske fenomenet spre seg både lenger opp langs kysten og lenger inn i landet. — På Vestlandet er spredningen nå massiv, og det går et klart skille mellom unge og gamle.

Les mer

Deretter, hvorfor har bergensere skarre-r?

Opprinnelig ble det brukt rulle-r både i byen og i omlandet, men det er uvisst om skiftet fra rulle-r til skarre-r i Bergen skjedde før eller etter hansatiden. I nyere tid har skarre-r-en spredd seg fra byen til flere og flere av kommunene rundt, der det nå er vanlig at unge folk skarrer mens eldre folk ruller. Derav, hva er en retrofleks lyd? Retrofleks er en språklyd som artikuleres med tungespissen bøyd oppover og bakover i munnen. Slike lyder er vanlig i østnorsk.

Hva er typisk bergensk dialekt?

Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten. Hvor har man tjukk l? Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter.

Dessuten, hvordan øve på r-lyd?

Trening av R-lyd går ut på å erstatte et allerede satt mønster, for eksempel erstatte J med R. Øvelser kan få hjernen til å viske ut det gamle sporet. Det kan ta litt tid. Man kan trene munnmotorikk, spesielt tungemotorikk for å øve styrke og fleksibilitet i tunga. Man kan også spørre hvordan uttale bokstaven r? Hei du forteller at du har uttale feil. Det er to måter å si R lyden på i Norge. Dette er skarre-R og rulle-R.

Hva er en sosiolekt enkelt forklart?

Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar. Derav, hva er jamvektsloven? Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

Hvor snakker man vestnorsk?

Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. Til sammen utgjør antall brukere av denne dialektgruppen rundt 1,9 millioner mennesker.

By Ronald Cippina

Er det lov med Uber i Norge? :: Hvor er rulle-r?
Nyttige lenker