Hjem > H > Hvordan Har Det Norske Samfunnet Behandlet Samene?

Hvordan har det norske samfunnet behandlet samene?

Diskrimineringen av samene var overalt. Fra 1888 kunne bare majoritetsnordmenn og -svensker kjøpe jord i Norge. Kravet var at man måtte snakke, lese og skrive norsk språk og ha norsk navn. Mange samer skiftet navn til norske navn og mange samiske familier forsvant derfor fra registrene.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvordan ble samene behandlet av norske myndigheter?

Hensikten med den norske stats omfattende assimileringspolitikk overfor samer og kvener, var utvilsomt å utslette kultur, språk, historie og tradisjoner knyttet til opplevelsen av samisk eller finsk/kvensk identitet. Det gjaldt både for enkeltindivider og for samer og kvener som folkegrupper (folk). Man kan også spørre hvordan ble samene diskriminert? Fra 1700-tallet og langt ut på 1900-tallet ble samer undertrykt av norske myndigheter og utsatt for et sterkt press om å undergrave sin egen tro og kultur. På 1800-tallet ble dette fornorskningskravet sterkere og på 1900-tallet ble samiske barn sendt i internatskoler hvor det kun ble tilatt å snakke norsk.

Folk spør også når startet undertrykkelsen av samer?

Den norske eliten undertrykket samene allerede på 1200-tallet. Innføringen av kristendommen gjorde at samene ble ansett som hedninger, viser ny doktorgradsavhandling. Under Halvdan Svartes og Harald Hårfagres regjeringstid var det fortsatt godt forhold mellom nordmenn og samer. Hvor synlig er samisk kultur i det norske samfunnet i dag? Blant annet er det blitt vanligere mange steder å se folk ikledt samiske klesplagg, smykker eller andre markører. I mange byer har det blitt etablert samiske studentforeninger. Og ikke minst, på stadig flere steder i Norge markeres 6. februar som samisk nasjonaldag.

Hvordan ble samene assimilert?

Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet. Hvordan har norske myndigheter påvirket samene? I en periode på nesten 100 år førte norske styresmakter en aktiv fornorskningspolitikk overfor samene og kvenene. Denne politikken kalles også assimilering og hadde utgangspunkt i et ønske om at samer og kvener skulle smelte sammen med det norske samfunnet. Innholdet er så gammelt at du kan bruke det som du vil.

Hvor snakkes det samisk?

De mest brukte samiske språkene i Norge i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Pitesamisk og østsamisk er i en vitaliseringsfase i Norge. De samiske språkområdene strekker seg tradisjonelt over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland. Hvordan levde samene tradisjonelt? I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker.

Følgelig, hvem kom først til norge samer eller nordmenn?

Samer er ikke det første, eller det opprinnelige folk i Norge. Under siste istid, for om lag ti tusen år siden, var det ingen bosetting i Norge. Da isen smeltet og trakk seg tilbake, kom den første landstripe til syne langs kysten vår. Det var hit de første nordmenn kom.

By Guria Karmann

Hva betyr det å bli diskriminert? :: Hva menes med Samnorsktanken?
Nyttige lenker