Hjem > H > Hva Betyr Det Å Bli Diskriminert?

Hva betyr det å bli diskriminert?

Diskriminering betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre. Ordet brukes oftest for å betegne en usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av deres kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne.

Les mer

Hva er typisk for samisk matkultur?

Typisk samiske mat inkluderer bl. a. tørrkjøtt av rein, bidos (kjøttsuppe av rein), reinost/sauost som kaffeost, boknafisk, røykt røye eller annan fisk, gáhkko (rundt, heva brød). Man kan også spørre hvor stor del av norges befolkning er samer? Per sto 18 103 personer oppført i valgmanntallet, ifølge Sametinget. Det er mer enn tre ganger så mange som da manntallet ble opprettet i 1989, og 1145 flere enn ved forrige sametingsvalg i 2017.

Folk spør også hvordan samene lever i dag?

I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske. Man kan også spørre hva vil det si å være undertrykt? Undertrykkelse er utøvelsen av autoritet eller makt på en tyngende, grusom, eller urettferdig måte. Det kan være definert som en handling eller tilfelle av å undertrykke, tilstanden ved å være undertrykket, eller følelsen av å være tynget, mentalt eller fysisk, av problemer, vanskelige forhold og angst eller frykt.

Hva betyr å gande?

Ganding, av og til skrevet ganning, forstås i dag som (ondsinnede) trolldomskunster utført av samer. «Å gande» eller «å sette gand» betyr i moderne forstand å utøve trolldom, nærmere bestemt å kaste vondt over folk, helt abstrakt. Hvordan kan samisk bli mer synlig i det norske samfunnet? Blant annet er det blitt vanligere mange steder å se folk ikledt samiske klesplagg, smykker eller andre markører. I mange byer har det blitt etablert samiske studentforeninger. Og ikke minst, på stadig flere steder i Norge markeres 6. februar som samisk nasjonaldag.

Hvordan har samene det i Norge i dag?

I dag fungerer det samiske samfunnet på samme måte som andre moderne samfunn. Nomadelivet er erstattet med fast bosted. Langt færre enn tidligere lever av reindrift. Det bor samer over hele landet, men mest konsentrert bosetting finnes nord for Saltfjellet. Hvordan fikk samene rettigheter? I 1987 vedtok Stortinget Lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven), som innebar opprettelse av et eget parlament for samene i Norge, Sametinget. Vedtaket ble fattet på grunnlag av Samerettsutvalgets utredninger om samenes kulturelle og politiske rettigheter.

Deretter, hva betyr det å assimilere?

Assimilering, eller assimilasjon, oppfattes vanligvis som en minoritetspolitikk en stat eller regjering fører overfor en språklig eller kulturell minoritet eller innvandret gruppe for å gjøre den mest mulig lik majoritetsbefolkningen.

By Samp

Kan man bli kvitt tuberkulose? :: Hvordan har det norske samfunnet behandlet samene?
Nyttige lenker