Hjem > H > Hva Menes Med Samnorsktanken?

Hva menes med Samnorsktanken?

Tanken om å redusere skilnadene mellom dei to skriftspråka bokmål og nynorsk slik at dei etter kvart kunne vekse saman til eitt, hadde vore framme alt i 1880-åra. Tanken kom til å prege rettskrivingsreformene til og med læreboknormalen av 1959.

Les mer

Derav, hvorfor var det mange som protestere mot samnorsk?

Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette. De var både mot måten språknemnda var satt sammen på og formålet med nemnda, som var å arbeide for et felles norsk skriftspråk. Aksjonen ble først etablert som Landskomiteen for Foreldreaksjonen mot samnorsk. Folk spør også hvorfor ville knud knudsen fornorske dansken? Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt.

Hvordan gikk Ivar Aasen fram for å skape landsmålet?

Aasen ville rett og slett skape eit skriftspråk for "almuen", altså for vanlege folk, og han arbeidde mellom anna etter desse prinsippa:

  • Fellestrekk skal kome fram. Skriftspråket skal synleggjere det felles systemet i dialektane så langt som mogleg.
  • Gammalt framfor nytt.
  • Norsk framfor utanlandsk.
  • Fast norm.
Også, hva var prosjektet til knud knudsen? Knudsen var en pådriver i arbeidet med å utvikle latinskolen til en mer allmenndannende skole. Etter hans syn burde morsmålsfaget stå sentralt, med vekt på norsk språk, litteratur og kultur.

Hva skjer med talemålet i Mellomnorsk tid?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Hvem deltok i språkdebatten? I den norske språkdebatten på slutten av 1800-tallet sto partiene Høyre og Venstre på hver si side. Høyre støttet fornorskingslinja til Knud Knudsen, mens Venstre omfavnet arbeidet til Ivar Aasen.

Så, hva var den dannede dagligtale?

Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media. Og et annet spørsmål, hvordan fornorsket knud knudsen dansken? Knudsen bestemte seg tidlig for å innføre harde konsonanter og erstatte disse med de danske bløte, som båt for båd, tap for tab og sak for sag. Dette målmerket særpreger fortsatt dialektene i Agder-fylkene og Rogaland.

Ta dette i betraktning, hva ville knud knudsen ta utgangspunkt ii arbeidet med å lage et nytt norsk skriftspråk?

Knud Knudsen prøvde å utvikle et norsk skriftspråk og var opptatt av hvordan det danske skriftspråket kunne fornorskes i tråd med det ortofone prinsippet.

By Laurene

Hvordan har det norske samfunnet behandlet samene? :: Når fikk vi bokmål og nynorsk?
Nyttige lenker