Hjem > H > Hvor Mye Skjermtid Er Sunt?

Hvor mye skjermtid er sunt?

Strengere råd for de yngste barna

Fra to til fire år kan barna se på skjerm opptil én time om dagen, mellom 5 og 17 år er det anbefalt opptil to timer. En av grunnene til at rådene er mye strengere for de yngste barna, er at forskningen på denne aldersgruppen og skjermtid er tydeligst.

Les mer

Dessuten, hvor mye skjermtid voksen?

Hvor mye skjermtid har du hver dag? En tredjedel av den voksne befolkningen bruker en eller annen form for digital skjerm mellom 4 og 6 timer hver dag, og i snitt sjekker vi mobilen over 150 ganger om dagen. Hvor mye skjermtid 4 år? I disse retningslinjene heter det at barn under to år ikke bør ha noe skjermtid i det hele tatt. For barn i alderen to til fire år bør skjermtiden begrenses til maks én time til dagen, helst mindre. For barn over fem år bør skjermtiden ikke overstige to timer daglig.

I forhold til dette, hva er vanlig skjermtid for ungdom?

Ifølge Ungdatarapporten 2016, utgitt av NOVA, bruker rundt en tredel av norsk ungdom mellom på ungdomsskolen og videregående over fire timer på skjerm hver dag – og det er utenom skolen. Mer enn tre av fire bruker en eller annen form for skjerm to timer eller mer, hver dag i tillegg til skolejobbing. Ta dette i betraktning, hvordan påvirker skjermbruk oss? I våres anbefalte Verdens helseorganisasjon (WHO) en maksimal daglig skjermtid på én time for barn under fem år, og ingen skjermbruk i det hele tatt for barn under to år. Annen forskning har blant annet knyttet høy skjermbruk til redusert fysisk aktivitet, dårligere mental helse, søvnproblemer og avhengighet.

Følgelig, er det farlig å se for mye på skjerm?

Skjerm er slitsomt for øyne og kropp

Ifølge Schiøtz er dette grunnen til at mye skjermbruk kan gi plager som slitne øyne, vonde og såre øyne, tåkete syn, dobbeltsyn, tørre øyne og rennende øyne. I tillegg kan du også få hodepine og vondt i nakken, skuldrene og ryggen dersom du ser og sitter mye ved skjerm.
Man kan også spørre hvor mye bør barna få spille? – det er viktig å ta hensyn til både alder og modenhet når man skal vurdere hvor mye hvert enkelt barn kan tåle å spille. Men for barn mellom 9 og 16 år bør det ikke overskride 20 timer i uken med samlet skjermtid, sier hun.

Hvor mye skjermtid barn?

Om småbarn og skjermbruk skriver de blant annet at det ikke anbefales at barn under to år bruker skjerm i det hele tatt. Verken TV, dataspill, nettbrett eller mobil. Fra barnet er to år bør skjermtid begrenses til én time om dagen. Hvor lang tid bruker ungdom på mobilen? 76 prosent av de unge brukte skjerm minst tre timer daglig, utenom skoletid. Dette er en økning fra før pandemien, da det var 65 prosent i 2020. – Ungdom bruker mobilen til mobilisering på en ny måte, sier forsker Anders Bakken.

Du kan også spørre når begynner barn å se på barnetv?

WHO: Barn bør ikke se på TV før de er to år. Verdens helseorganisasjon (WHO) mener barn ikke bør sitte stille foran en skjerm i det hele tatt før de har fylt to år. – Helt riktig, sier norsk professor. WHO mener skjermtiden bør begrenses til en time per dag frem til barna blir fem år gamle.

By Petrick

Hvor mye kan barn spille? :: Hvor mye skjermtid 14 år?
Nyttige lenker