Hjem > H > Hvor Mange Prosent Snakker Nordsamisk?

Hvor mange prosent snakker nordsamisk?

Artikkelstart. Nordsamisk er ett av de tre offisielle samiske språkene i Norge ved siden av lulesamisk og sørsamisk. Om lag 90 prosent av den samisktalende befolkningen snakker nordsamisk.

Les mer

Du kan også spørre hvor mange snakker norsk i norge?

Norsk er et nordisk språk som er offisielt språk i Norge og morsmål til rundt 90 prosent av befolkningen (i 2012 morsmål til omtrent 4 320 000 personer). Tilsvarende, hva heter norge på samisk? Sametingets anbefaling på samiske navn for Norge

«Norga» på nordsamisk. «Vuodna» på lulesamisk. «Nöörje» på sørsamisk.

Man kan også spørre hvorfor er det viktig å bevare samiske språket?

SAMISK: For å sikre og styrke samisk kultur og språk må vi legge til rette for bruk av samiske språk der samene bor. Språk, identitet og kultur er tett sammenvevd. De samiske språkene er en viktig forutsetning for bevaring og videreføring av kulturen, og derfor må vi legge til rette for og støtte opp under daglig bruk. Hvorfor er det viktig å bevare samiske mattradisjoner? DET ER STORE HELSEFORDELER ved å følge et samisk sesongvariert kosthold og bruke tradisjonelle fordelingsmetoder av råvarene. Det opprettholder næringsgrunnlaget kroppen trenger gjennom mørketiden og tilfører jern, vitamin D,-C, kalsium og omega 3 og 6 som holder en frisk.

Derav, hvilke rettigheter skal bevare samisk språk i dag?

Sameloven sier at samisk og norsk er likeverdige språk, og at de er likestilte i forvaltningsområdet for samisk språk. Enkelte bestemmelser retter seg særlig mot kommunene, mens andre gjelder også statlige og regionale myndigheter. Bestemmelsene i samelovens språkregler er minimumskrav. Er nordsamisk truet? Ifølge UNESCO er nordsamisk regnet som et truet språk, mens lulesamisk og sørsamisk er regnet som alvorlig truede språk.

Folk spør også kan alle samer forstå hverandre?

Ni samiske språk

Brukerne av nabospråk i dette beltet kan forstå hverandre til en viss grad, men nordsamisk og sørsamisk er for eksempel omtrent like forskjellige som norsk og tysk. Nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk snakkes i Norge. Nordsamisk er det desidert største av alle de samiske språkene.
Du kan også spørre har nordmenn og samer likt genetisk opphav? Alle genetiske kjennetegn viser i dag små forskjeller på samer, andre finnmarkinger og andre nordmenn. Vi har alle omtrent samme opprinnelse, de samme genetiske grunntrekk (haplogrupper) og de samme europeiske forfedre.

Følgelig, hvor mange snakker sørsamisk i norge?

Undersøkelser fra senere tid anslår at minst 270 personer snakker sørsamisk godt og minst 340 personer forstår språket godt. Ethnologue anslo i 1992 at det finnes 300 sørsamer i Sverige og 300 i Norge, hvorav halvparten snakker språket. Sørsamisk danner et dialektkontinuum med umesamisk.

By Sy

Hvor mange Coop Obs butikker er det i Norge? :: Hvordan er statusen til samene i dag?
Nyttige lenker