Hvordan endre en stasjonsbokstav (Windows 10, 8, 7, …)

Selv om de kan virke satt i stein, er bokstavene som er tildelt harddiskene, optiske stasjoner og USB-baserte stasjoner i Windows veldig mye ikke en fast ting.

Kanskje du bruker en ny ekstern harddisk, og nå vil du endre stasjonsbokstaven til G fra F den ble tildelt, eller kanskje du bare vil holde flash-stasjonene organisert på slutten av alfabetet.

Uansett årsak, gjør Diskhåndteringsverktøyet i Windows overraskende enkelt å endre stasjonsbokstaver, selv om du aldri har jobbet med stasjonene dine på noen måte før.

Endring av stasjonsbokstaver i Windows tar vanligvis mindre enn noen få minutter.

Dessverre kan du ikke endre stasjonsbokstaven til partisjonen som Windows er installert på. På de fleste datamaskiner er dette vanligvis C-stasjonen.

Disse trinnene gjelder Windows XP og nyere versjoner av Windows. Se hvilken versjon av Windows har jeg? hvis du ikke er sikker på hvilken du kjører.


Hvordan endre stasjonsbokstaver i Windows

  1. Åpne Diskbehandling, verktøyet i Windows som lar deg administrere stasjonsbokstaver, blant [mange] andre ting.

    I Windows 10 og Windows 8 er Disk Management også tilgjengelig fra Power User-menyen (VINN+X hurtigtast) og er sannsynligvis den raskeste måten å åpne den på. Du kan også starte Diskbehandling fra ledeteksten i hvilken som helst versjon av Windows, men å starte det via Computer Management er sannsynligvis best for de fleste av dere.

  2. Finn stasjonen du vil endre stasjonsbokstaven fra listen øverst eller fra kartet nederst.

    Hvis du ikke er sikker på at stasjonen du ser på virkelig er den du vil endre stasjonsbokstaven for, kan du høyreklikke eller trykke og holde på stasjonen og deretter velge Utforske. Hvis du trenger det, kan du se gjennom mappene for å se om det er riktig stasjon.

  3. Høyreklikk eller trykk og hold på stasjonen og velg Endre stasjonsbokstav og -baner.

  4. Plukke ut Endring.

    Hvis du har valgt den primære stasjonen ved et uhell, vil noen versjoner av Windows vise en melding om at Windows ikke kan endre stasjonsbokstaven til systemvolumet eller oppstartsvolumet.

  5. Velg stasjonsbokstaven du vil at Windows skal tilordne denne lagringsenheten, ved å velge den fra Tilordne følgende stasjonsbokstav rullegardinboks.

    Du trenger ikke å bekymre deg hvis stasjonsbokstaven allerede brukes av en annen stasjon, fordi Windows skjuler eventuelle bokstaver du ikke kan bruke.

  6. Plukke ut OK.

  7. Velg Ja til Noen programmer som er avhengige av stasjonsbokstaver, kjører kanskje ikke riktig. Vil du fortsette? spørsmål.

    Hvis du har programvare installert på denne stasjonen, kan den slutte å fungere ordentlig etter endring av stasjonsbokstaven. Se detaljer om dette i avsnittet nedenfor.

  8. Når endringen av stasjonsbokstaven er fullført, som vanligvis bare tar et sekund eller to, er du velkommen til å lukke alle åpne Diskbehandling eller andre vinduer.

Stasjonsbokstaven er forskjellig fra volumetiketten. Du kan endre volumetiketten ved hjelp av lignende trinn.


Mer om å endre en stasjonsbokstav i Windows

Endring av stasjonsbokstavoppdrag for stasjoner som har programvare installert, kan føre til at programvaren slutter å fungere. Dette er ikke like vanlig med nyere programmer og apper, men hvis du har et gammelt program, spesielt hvis du fortsatt bruker Windows XP eller Windows Vista, vil dette sannsynligvis være et problem.

Heldigvis har de fleste av oss ikke programvare installert på andre stasjoner enn den primære stasjonen (vanligvis C-stasjonen), men hvis du gjør det, bør du vurdere dette som advarselen din om at du kanskje trenger å installere programvaren på nytt etter endring av stasjonsbokstaven.

Du kan ikke endre stasjonsbokstaven til stasjonen som Windows-operativsystemet er installert på. Hvis du vil at Windows skal eksistere på en annen stasjon enn C, eller hva det nå skjer, kan du få det til å skje, men du må fullføre en ren installasjon av Windows for å gjøre det. Med mindre du har et presserende behov for at Windows eksisterer på en annen stasjonsbokstav, anbefaler vi ikke å gå gjennom alle de problemene.

Det er ingen innebygd måte å bytte stasjonsbokstaver mellom to stasjoner i Windows. Bruk i stedet en stasjonsbokstav som du ikke har tenkt å bruke som et midlertidig "hold" -brev under endring av stasjonsbokstaven.

La oss for eksempel si at du vil bytte stasjon A mot stasjon B. Begynn med å endre stasjon A's bokstav til en som du ikke har tenkt å bruke (som X), deretter kjøre bokstav til bokstav til Drive A og til slutt Kjør As brev til Drive Bs originale.

Du kan også endre stasjonsbokstaven fra ledeteksten. Det er ikke så enkelt som å bruke Diskbehandling, og du kan ikke se med en gang hvilke bokstaver som er tilgjengelige å velge, men det er fullstendig gjennomførbart med diskpart kommando.


Legg igjen en kommentar