Løs frysing og andre problemer under oppstart av Windows

En spesielt frustrerende måte som datamaskinen din ikke kan starte, er når du støter på et problem under oppstartsprosessen i Windows, men ikke har noe å fortsette - ingen Blue Screen of Death eller en annen feilmelding.

Kanskje Windows 7 henger ved oppstart, og tvinger deg til å se på "Starte Windows" i en time. Du er tvunget til å starte på nytt manuelt, bare for å se den fryse på samme sted igjen. Eller kanskje starter Windows 10-datamaskinen på nytt en gang etter at den begynner å lastes, og forårsaker det som kalles en "omstartsløyfe".

Noen ganger kan datamaskinen din til og med stoppe på et punkt der du kan bevege musen rundt, men ingenting skjer. Windows kan virke som om det fortsatt prøver å starte, men til slutt må du starte datamaskinen på nytt manuelt, bare for å se den samme oppførselen igjen!

Hvis PCen din faktisk starter opp på Windows-påloggingsskjermen, ser du noen form for feilmelding, eller hvis du ikke en gang kommer forbi POST, se Slik løser du en datamaskin som ikke vil slå på for bedre feilsøkingsveiledning for ditt spesifikke problem.

Denne veiledningen gjelder alle versjoner av Windows, inkludert Windows 10 til Windows XP.


Slik løser du problemer med å stoppe, fryse og starte på nytt under oppstart av Windows

  1. Slå datamaskinen av og deretter på igjen. Dessverre kan du ikke starte Windows på nytt ordentlig fordi det ikke er fulladet, så du må gjøre det manuelt.

    Mange ting skjer i bakgrunnen når Windows starter opp. Noen ganger fungerer ikke ting som de burde, spesielt etter at Windows har installert oppdateringer eller det var andre store endringer i operativsystemet sist det var i gang. En omstart kan være alt Windows trenger for å komme tilbake på sporet.

    Hvis du ser en blå skjerm full av informasjon blinke på skjermen før datamaskinen starter på nytt, er dette en Blue Screen of Death, og datamaskinen din er tilfeldigvis konfigurert til å starte på nytt etter en. Du kan deaktivere denne automatiske omstarten hvis du vil.

  2. Start Windows i sikkermodus, hvis du kan, og start datamaskinen på nytt på riktig måte.

    Det stemmer - ikke gjør noe i sikkermodus, bare kom deg inn og start på nytt. Som du leste i den første ideen ovenfor, blir noen ganger oppdateringer eller andre ting hengt opp. Hvis en tvungen, total omstart ikke fungerer, kan du prøve den i sikkermodus. Dette fungerer oftere enn du skulle tro.

  3. Reparer Windows-installasjonen. En vanlig årsak til at Windows fryser eller starter på nytt automatisk under oppstart av Windows, er fordi en eller flere viktige Windows-filer er skadet eller mangler. Reparasjon av Windows erstatter disse viktige filene uten å fjerne eller endre noe annet på datamaskinen din.

    I Windows 10 kalles dette Tilbakestill denne PCen. Windows 8 kaller det Tilbakestill PC-en or Oppdater PCen. I Windows 7 og Vista kalles dette a Oppstartsreparasjon reparasjon~~POS=HEADCOMP. Windows XP refererer til det som en Reparasjonsinstallasjon.

    Windows XP reparasjonsinstallasjon er mer komplisert og har flere ulemper enn reparasjonsalternativene som er tilgjengelige i de andre operativsystemene. Så hvis du er XP-bruker, vil du kanskje vente til du har prøvd trinn 4 til 6 før du gir dette et skudd.

  4. Start Windows ved å bruke Last Known Good Configuration. Hvis du nettopp har gjort en endring på datamaskinen din som du mistenker at kan ha ført til at Windows slutter å starte riktig, kan det hjelpe med å starte med Last Known Good Configuration.

    Dette vil returnere mange viktige innstillinger til de statene de var i sist gang Windows startet vellykket, forhåpentligvis løser dette problemet og lar deg komme tilbake til Windows.

  5. Start Windows i sikkermodus, og bruk deretter Systemgjenoppretting til å angre nylige endringer. Windows kan fryse, stoppe eller starte på nytt under oppstartsprosessen på grunn av skade på en driver, viktig fil eller en del av registeret. En systemgjenoppretting vil returnere alle disse tingene til sin siste arbeidsordre som kan løse problemet ditt helt.

    Avhengig av grunnen til at Windows ikke starter, kan du ikke engang kunne gå inn i sikkermodus. Heldigvis kan du også utføre en systemgjenoppretting fra avanserte oppstartsalternativer i Windows 10 eller Windows 8, eller alternativ for systemgjenoppretting i Windows 7 eller Windows Vista, samt fra Windows Setup DVD.

    Vær oppmerksom på at du ikke vil kunne angre en systemgjenoppretting hvis det er gjort i sikkermodus eller fra systemgjenopprettingsalternativer. Det bryr deg kanskje ikke siden du ikke kan starte Windows normalt uansett, men det er noe du bør være oppmerksom på.

  6. Skann datamaskinen din etter virus, igjen, fra sikkermodus.

    Et virus eller annen type skadelig programvare kan ha forårsaket et alvorlig nok problem med en del av Windows til at det slutter å starte riktig.

    Hvis du ikke kan komme i sikkermodus, kan du fortsatt søke etter virus ved hjelp av en oppstartbar malware-skanner. Se listen over gratis oppstartbare antivirusverktøy for en rekke forskjellige programmer som kan gjøre dette.

  7. Fjern CMOS. Hvis du tømmer BIOS-minnet på hovedkortet, blir BIOS-innstillingene tilbakestilt til fabrikkinnstillingene. En BIOS-feilkonfigurasjon kan være grunnen til at Windows fryser under oppstart.

    Hvis tømming av CMOS løser oppstartsproblemet for Windows, må du sørge for at fremtidige endringer i BIOS er fullført en om gangen, så hvis problemet kommer tilbake, vet du hvilken endring som forårsaket problemet.

  8. Bytt ut CMOS-batteriet hvis datamaskinen din er mer enn tre år gammel eller hvis den har vært av i lengre tid.

    CMOS-batterier er veldig billige, og en som ikke lenger holder en ladning, kan absolutt være årsaken til at Windows fryser, stopper eller starter på nytt under oppstart.

  9. Sett på plass alt du kan få tak i. Dette vil gjenopprette de forskjellige tilkoblingene på datamaskinen din, og er ofte en "magisk" løsning på oppstartsproblemer som dette, spesielt omstartsløkker og fryser.

    Prøv å gjenopprette følgende maskinvare og se om Windows vil starte riktig:

    • Sett alle interne data- og strømkabler på plass.
    • Sett på plass minnemodulene.
    • Sett eventuelle utvidelseskort på plass igjen.

    Koble fra tastaturet, musen og andre eksterne enheter også.

  10. Se etter årsakene til elektriske kortslutninger inne i datamaskinen. En elektrisk kortslutning er ofte årsaken til omstartsløkker og fryser hardt mens Windows starter.

  11. Test RAM. Hvis en av datamaskinens RAM-moduler mislykkes fullstendig, slår datamaskinen ikke en gang på. For det meste svikter imidlertid hukommelsen sakte og vil fungere til et punkt.

    Hvis systemminnet ditt svikter, kan datamaskinen slå seg på, men deretter fryse, stoppe eller starte på nytt kontinuerlig på et tidspunkt under oppstart av Windows.

    Bytt minne på datamaskinen hvis minnetesten viser noen form for problem.

  12. Test strømforsyningen. Bare fordi datamaskinen din slår på, betyr ikke det at strømforsyningen fungerer. Selv om det kanskje ikke er vanlig at datamaskinen din kommer helt opp til Windows-oppstartsprosessen med en skadet strømforsyning, skjer det og er verdt å se.

    Bytt strømforsyning hvis testene dine viser et problem med det.

  13. Bytt ut harddiskens datakabel. Hvis kabelen som kobler harddisken til hovedkortet er skadet eller ikke fungerer, kan du se alle slags problemer mens Windows lastes inn - inkludert frysing, stopp og omstart av sløyfene.

    Har du ikke en ekstra harddiskdatakabel? Du kan hente en i en hvilken som helst elektronikkbutikk, eller du kan låne den som en annen stasjon bruker, som din optiske stasjon, forutsatt at det selvfølgelig er den samme typen kabel. Nyere stasjoner bruker SATA-kabler og eldre stasjoner bruker PATA-kabler.

    Forsikre deg om at du har prøvd ditt beste for å fullføre feilsøkingstrinnene opp til denne. Trinn 14 og 15 innebærer begge vanskeligere og destruktive løsninger for å fryse, stoppe og kontinuerlige omstartproblemer under oppstart av Windows. Det kan være at en av løsningene nedenfor er nødvendig for å løse problemet, men hvis du ikke har vært flittig med feilsøking til nå, kan du ikke vite helt sikkert at en av de enkleste løsningene ovenfor ikke er riktig en.

  14. Test harddisken. Et fysisk problem med harddisken din er absolutt en grunn til at Windows kan starte på nytt kontinuerlig, fryse helt eller stoppe i sporene. En harddisk som ikke kan lese og skrive informasjon riktig, kan absolutt ikke laste et operativsystem ordentlig.

    Bytt ut harddisken hvis testene viser et problem. Etter å ha byttet harddisken, må du utføre en ny installasjon av Windows.

    Hvis harddisken din består testen din, er det fysisk greit, så årsaken til problemet må være med Windows, i så fall vil neste trinn løse problemet.

  15. Utfør en ren installasjon av Windows. Denne typen installasjon vil helt slette stasjonen og installere Windows igjen fra bunnen av.

    I trinn 3 anbefaler vi at du prøver å løse oppstartsproblemer forårsaket av Windows ved å reparere Windows. Siden denne metoden for å fikse viktige Windows-filer ikke er ødeleggende, må du forsikre deg om at du har prøvd det før den helt ødeleggende, siste utvei ren installasjon i dette trinnet.


Legg igjen en kommentar