Hjem > H > Hvor Går Grensen For Mørketid?

Hvor går grensen for mørketid?

De døgn i mørketiden da solen ikke kommer høyere enn 6° under horisonten og man derfor ikke har tussmørke, kalles polarnetter. Grensen for polarnatt ligger på ca 72°34', så man må så langt nord som til Bjørnøya eller Svalbard for å oppleve dette i Norge.

Les mer

Også, blir det lyst før soloppgang?

Soloppgang må ikke blandes sammen med daggry, som er tiden da det begynner å lysne etter natten, en stund før selve soloppgangen. På grunn av atmosfæriske forhold vil faktisk solen ses før den stiger over horisonten, og på den måten kan både soloppgang og solnedgang ses på som optiske illusjoner. Angående dette, når står sola lavest på himmelen? Dagen i året hvor sola står høyest på himmelen ved middagstid kalles sommersolverv (20-22. Juni, Gemini-tvillingene) og dagen hvor den står lavest er vintersolverv (20-22. Desember, Sagittarius - skytten).

Når blir det lysere om kvelden?

Det skjer hvert år den 21. eller 22. desember, og skyldes at dette er dagen solen står lavest på himmelen midt på dagen. Når går solen ned i juni?

Jevndøgn i mars20. mar16:33
Solverv i juni21. jun11:14
Jevndøgn i september23. sep03:04
Solverv i desember21. des22:48
* Alle tider er lokal tid i Sola.

Når begynner dagene å bli lengre?

SOLEN OG JORDA: Vintersolverv faller på 21. eller 22. desember på den nordlige halvkule. Dagene blir stadig kortere opp mot vintersolverv, og de blir lengre igjen etterpå. Hvordan finne ut solforhold? Nå kan du enkelt sjekke solforholdene ved å søke på adressen eller gnr/bnr. Norkarts nyeste tjeneste på eTorg.no leverer nøyaktige solforhold gjennom hele døgnet. Du kan følge solas bane over huset, og når den går bak taket til naboen – eller sjekke ut om du får se solnedgangen fra terrassen?

Hvor står solen midt på dagen?

Sola går alltid opp i øst og ned i vest, og midt på dagen står den rett i sør. Når står sola i sør i Oslo? I sommerhalvåret har vi «sommertid» og stiller klokkene våre én time frem til «UTC+2». Ved 15o øst i Raftsundet står da solen i syd først klokken 13. I Oslo klokken 13:17 og i Bergen først klokken 13:38. Vardø kan imidlertid da glede seg over å få solen i syd allerede rett før klokken 12:00!

Så, hvor lenge er det mørketid i bodø?

Bodø har midnattsol men ikke mørketid. Avbøyningen av sollyset gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen. Dette er grunnen til at Bodø ikke har mørketid.

By Niabi

Hvor mye får man igjen på tax free? :: Hvor mye er dagen blitt kortere?
Nyttige lenker