Hjem > H > Hvor Mange Snakker Lulesamisk I Norge?

Hvor mange snakker lulesamisk i Norge?

I 1990 ble det anslått at totalt 2 000 lulesamer (1 500 i Sverige og 500 i Norge) snakket språket. I 2009 var tallet «under 1 000» og i 2015 «omkring 650». Det snakkes langs Luleälven i Sverige, spesielt rundt Jokkmokk og Gällivare i Norrbottens län, og i Nordland i Norge, i Hamarøy og Sørfold.

Les mer

Når ble det to offisielle skriftspråk i Norge?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Er bokmål talespråk? Det er vanskelig å skille dette språket fra språk i høyere samfunnslag i andre byer på Sør-Østlandet, så det går gjerne under navnet «standard østnorsk» eller «dannet østnorsk». Nå finnes det ikke noe offisielt (talt) standardspråk i Norge, og mange språkforskere mener at ingen strengt tatt snakker bokmål.

Så, er bokmål basert på dansk?

Det danske skriftspråket danner grunnlag for bokmålet. Fra ca. 1500 til ca. 1850 var dansk det eneste skriftspråket i Norge. Hva er typisk bokmål? I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives.

Hvor mange vil ha nynorsk?

Nynorskandelen er i overkant av 12 prosent i år som i fjor. Geografiske skiller: I ti av Norges 19 fylker finnes det nesten ingen grunnskoleelever som har nynorsk som hovedmål. Når elevene fortsetter i videregående skole, der elevene kan velge hovedmål, blir nynorskandelen halvert til seks prosent. Ta dette i betraktning, hvor mange vil fjerne nynorsk? Hvis elevene hadde fått velge, så hadde over 95 prosent stemt for å fjerne nynorsken. Over 600 norsklærere ved 93 skoler har undertegnet et skriv om å fjerne nynorskkarakteren i skolen. Om flertallet hadde bestemt, hadde nynorsk vært ut av skolen for lenge siden.

Tilsvarende, hva er antall på nynorsk?

BokmålNynorsk
antakelsemeining, tru; godtaking
antalltal (på), mengd, kor mange
antatt(t.d. kostnad) pårekna
antydenemna, ymta om
Så, hva er forskjellen mellom urnordisk og norrønt? Norrønt hadde utvikla seg frå urnordisk, som blei brukt i heile Skandinavia ca. mellom 200 og 700, og i dette språket var der få dialektale forskjellar. Urnordisk er veldig ulikt både norrønt og moderne norsk, med til dømes uvante lydkombinasjonar og lange vokalfylte ord. Eit godt eksempel er ordet ramn.

Hva skjedde i 1885 i Norge?

mai 1885 med 78 venstrestemmer (mot 31 høyrestemmer) som anmodet regjeringen «om at træffe fornøden Forføining til at det norske Folkesprog som Skole- og officielt Sprog sidestilles med vort almindelige Skrift- og Bogsprog». Vedtaket var et såkalt anmodningsvedtak, dvs.

By Lu Shy

Hvor skal brød stekes i ovnen? :: Hvor stor del av befolkningen snakker nynorsk?
Nyttige lenker