Hjem > H > Hvordan Har Norske Myndigheter Påvirket Samene?

Hvordan har norske myndigheter påvirket samene?

Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler.

Les mer

Hva er historien til det samiske språket?

Samisk vart skriftfesta i 1619, som det femte av dei uralske språka, etter ungarsk, komi, finsk og estisk. Dei samiske språka har endra seg relativt lite etter dei første samiske publikasjonane, og derfor kallar ein dei samiske språka frå 1619 og framover for moderne samisk. Hvordan ble samene behandlet før i tiden? Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk!

Folk spør også hvordan levde samene tradisjonelt?

I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker. Og et annet spørsmål, hvordan fikk samene rettigheter? I 1987 vedtok Stortinget Lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven), som innebar opprettelse av et eget parlament for samene i Norge, Sametinget. Vedtaket ble fattet på grunnlag av Samerettsutvalgets utredninger om samenes kulturelle og politiske rettigheter.

Dessuten, hvordan er samenes situasjon i dag?

I dag fungerer det samiske samfunnet på samme måte som andre moderne samfunn. Nomadelivet er erstattet med fast bosted. Langt færre enn tidligere lever av reindrift. Det bor samer over hele landet, men mest konsentrert bosetting finnes nord for Saltfjellet. Tilsvarende, hvilke rettigheter har samene i dag? I dag har samene rettigheter som statsborgere og sine særlige rettigheter som urfolk. Men i over 100 år var de utsatt for en hard fornorskingspolitikk som hadde som mål å assimilere dem inn i norsk kultur. Dette målet var grunnlagt i et syn på samene som primitive, og fornorskingen skulle hjelpe dem.

Hvilke utfordringer har samer i dag?

Kamp om økonomi og naturressurser, ønske om en sannhetskommisjon og en maktkamp er utfordringer for det samiske folk i jubileumsåret 2017. I dag er det samefolkets dag, og i år er det attpåtil 100-årsjubileum for det første samiske landsmøtet. Angående dette, hva betyr å gande? Ganding, av og til skrevet ganning, forstås i dag som (ondsinnede) trolldomskunster utført av samer. «Å gande» eller «å sette gand» betyr i moderne forstand å utøve trolldom, nærmere bestemt å kaste vondt over folk, helt abstrakt.

Deretter, når er neste sametingsvalg?

Valg til Sametinget har vært avholdt hvert fjerde år siden 1993. Det seneste valget ble avholdt . For stemmerett kreves registrering i særskilt manntall.

By Laurianne

Hva er typisk for samisk håndverk? :: Hva er Sametingets hovedoppgaver?
Nyttige lenker