Hjem > H > Hva Er Sametingets Hovedoppgaver?

Hva er Sametingets hovedoppgaver?

Arbeidsområdet for Sametinget er alle saker som særlig angår den samiske folkegruppen. Sametinget er i kraft av status og rolle den fremste premissgiveren i utforming av statens samepolitikk og et rådgivende organ i samepolitiske spørsmål.

Les mer

I forhold til dette, hva er typisk for samisk håndverk?

Duodji. Innen samisk kunsthåndverk skiller man mellom “myk” duodji, tekstil- og skinnarbeider, som tradisjonelt utføres av kvinner, og “hard” duodji, som består av metallarbeider og skjæring i tre, stein og horn/bein, og tradisjonelt utføres av menn. Hvilken rolle spiller Sametinget for det samiske språket? Sametinget vil styrke og utvikle de samiske språkene på alle nivåer innenfor alle samfunnsområder. Vi vil at alle de samiske språkene skal ha gode forutsetninger for utvikling, og at vår språkpolitikk skal bidra til å styrke og utvikle de samiske språkene.

Derav, hva levde samene av før i tiden?

De gamle samene var et fangst- og jegerfolk. Dette bekreftes blant annet av arkeologiske utgravninger og av den eldste litterære kilden vi har til samenes historie, nemlig Tacitus' beskrivelse av fenni i hans verk Germania fra 98 evt. Og et annet spørsmål, hva er spesielt med å være samisk i dag? I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske.

Angående dette, hva betyr det at sametinget har rådgivende myndighet?

Hva vil det si at sametinget har rådgivende myndighet? sametinget har ikke makten til å vedta noen lover, men de kan ta opp saker de mener er viktige og de må følge norske lover og myndigheter. Dessuten, hva er daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Hva er typisk for samenes kultur?

Når vi snakker om samisk kultur, tenker vi ofte på den tradisjonelle kulturen med: reindrift. samisk språk og joik. samiske klær og sko. Når bruker samene kofte? I dag brukes kofte mest som pynteklesplagg, men det er fortsatt noen eldre som bruker kofte daglig. Noen samer får kofte først når de konfirmeres eller som voksen, slik som for eksempel i kystområdene i Finnmark og Troms.

Og et annet spørsmål, hva er spesielt med samenes språksituasjon i norge?

Innenfor hvert språk fins det hoveddialekter og underdialekter. I internasjonal sammenheng er alle de samiske språkene karakterisert som truede, alvorlig truede eller nesten forsvunne språk. De samiske språkene som er i bruk i Norge i dag, er i hovedsak nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

By Narton

Hvordan har norske myndigheter påvirket samene? :: Hvordan får jeg kvittering fra Vipps?
Nyttige lenker