Hjem > H > Hvilket Land Kommer Æ Ø Å Fra?

Hvilket land kommer Æ ø å fra?

Kort sagt har vi æ, ø og å for å gje att lydar i norsk talemål. Vi har alfabetet vårt frå latin, men dei nordiske språka har fleire vokalar enn latin hadde, og det latinske alfabetet vart difor tilpassa lydsystemet vårt alt i mellomalderen.

Les mer

Har dansk æøå?

Dansk er det som vanlig ikke noe problem med i skrift (da er det som kjent verre med talemålet) – moderne dansk har nøyaktig samme rekkefølgen på de tre siste bokstavene som norsk, nemlig Æ – Ø – Å. Deretter, hvilke språk bruker Æ ø å? I norsk og dansk brukes Æ, Ø og Å i tillegg til de vanlige 26 latinske bokstavene. Æ og Ø har vært i bruk i nordiske språk fra middelalderen, mens Ä, Ö og Å er kommet til senere. Verken Æ eller Ø har oppstått i Norden; begge disse tegnene er brukt i latinsk tekst.

Hvilke ord brukes for de norske bokstavene æøå?

Bokstavene Æ Ø Å

  • Lang Æ: bær, lærer, nær, skjære, trær, ære, ærlig.
  • Kort Æ: færre, lærd, nærmere, æsj.
  • Lang E: bevæpne, Cæsar, gælisk, sæd, æser.
  • Kort E: væske, trædd.
Ta dette i betraktning, hvor mange snakker dansk i verden? Dansk er et østnordisk språk av den østskandinaviske (kontinentale) gruppe som tales av rundt 6 millioner mennesker, fortrinnsvis i Danmark, i Sydslesvig, på Færøyene, Grønland og på Island.

Hvor mange vokaler i alfabetet?

Også enkeltbokstavene som representerer slike lyder, kalles vokaler, mens resten av bokstavene i alfabetet kalles konsonanter. Det norske alfabetet har følgende ni bokstaver som vanligvis representerer vokallyder: a, e, i, o, u, y, æ, ø, å. Har danskene å? Den har alltid hatt plassen som alfabetets siste bokstav i norsk (og dansk), i motsetning til i svensk der Å er tredje sist og Ö er sist. Etter at bokstaven ble obligatorisk i Norge skal alle ord, også stedsnavn, staves med Å/å der man før hadde brukt Aa.

Hvor mange bokstaver er det i det nordsamiske alfabetet?

Det nordsamiske alfabetet består av desse bokstavane (i denne rekkjefølgja): a, á, b, c, č, d, đ, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, ŋ, o, p, r, s, š, t, ŧ, u, v, w, x, y, z, ž Angående dette, hvor mange bokstaver er det i det norske alfabetet? I vår skriftdominerte kultur tenker de fleste ikke over hvorfor vi har akkurat 29 bokstaver i det nåværende «norske» alfabetet.

Derav, er det godt samsvar mellom tale og skrift i svensk?

Skriftspråket bygger i stor grad på det samme talemålet, slik at det er stort samsvar mellom standardsvensk uttale og skriftpråket.

By Blackstock Rudd

Hvordan uttale Æ? :: Har man lov til å dø på Svalbard?
Nyttige lenker