Hjem > H > Hvor Har Man Nynorsk Som Hovedmål?

Hvor har man nynorsk som hovedmål?

Ifølge SSBs statistikk er det ingen fylker der nynorsk benyttes av et flertall av elevene. Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland. - I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål.

Les mer

Hvor mange har nynorsk som hovedmål 2021?

har nynorsknynorsk som hovedmål

2021

FylkeNorge
Skolekretser%Nynorsk18,82 %
EleverTotalt634 674
Bokmål554 010
Nynorsk73 493
12 kolonner til Hvem snakker nynorsk? Nynorsk er eit norsk skriftspråk som høyrer til dei vestnordiske språka i den germanske språkfamilien. Nynorsk og bokmål er dei to skriftspråksvariantane av norsk. Nynorsk blir nytta av om lag 600 000 personar i Noreg i dag. Det står sterkt i massemedium, i offentleg forvaltning og i kyrkja.

Hvor kommer det norske språket fra?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Følgelig, når var det offisielt to norske skriftspråk? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Også, hvor snakker man nynorsk i norge?

Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland. I Rogaland er også flertallet av kommunene nynorskkommuner, men fylket har likevel erklært seg målformsnøytralt. Man finner nynorskkommuner i 7 av 11 fylker. Derav, hvordan kom nynorsk til norge? Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Hvor mange vil ha nynorsk?

Nynorskandelen er i overkant av 12 prosent i år som i fjor. Geografiske skiller: I ti av Norges 19 fylker finnes det nesten ingen grunnskoleelever som har nynorsk som hovedmål. Når elevene fortsetter i videregående skole, der elevene kan velge hovedmål, blir nynorskandelen halvert til seks prosent. Hva er antall på nynorsk?

BokmålNynorsk
antakelsemeining, tru; godtaking
antalltal (på), mengd, kor mange
antatt(t.d. kostnad) pårekna
antydenemna, ymta om

Er nynorsk og bokmål likestilt?

Bokmål og nynorsk er likestilte målformer i Norge – noe som følger av lov 11. april 1980 nr. 5 om målbruk i offentleg teneste. Den eneste loven som er vedtatt på begge målformene er Grunnloven.

By Segal

Hva betyr dei? :: Hvordan bestemmes prisen ved fri konkurranse?
Nyttige lenker