Hjem > H > Hvilke Verdener Tror Samene På?

Hvilke verdener tror samene på?

Han rådde ikke bare over lyn og torden, men også over regnbuen, vind og vær, over havet og vannene og over menneskenes ve og vel, liv og sunnhet. Samene kunne derfor takke ham for velstand og reinsdyrlykke.

Les mer

Hva trodde samene på før de ble kristne?

Samenes religion var en naturreligion og besto av flere guder. De trodde på ånder og at naturen var besjelet. Hva er Beaivi? Beaivi er en av de sentrale gudene i gammel samisk tro. Solen var oppfattet som far, og Jorden som mor (jamfør titlene på Nils-Aslak Valkeapääs diktbøker, Solen, min far, 1990, og Jorden, min mor, 2004). Solen hadde en sønn og en datter; Solsønnen er samenes stamfar, mens Soldatteren skaffet samene villreinen.

Dessuten, hva gjorde beaivi?

Himmelgudene Beaivi og Dearpmis

I de nordlige samiske områdene er solen borte flere måneder i året. Derfor hadde solguden Beaivi en viktig plass i kulten. Ifølge gammel samisk mytologi fikk samene kjennskap til reinen fordi den kom vandrende til jorda på solens stråler.
Derav, hva er daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Man kan også spørre hvilken religion tror samer på?

Begrepet samisk religion brukes ofte om før-kristen religion blant samer. Vi finner fremdeles spor av den samiske naturreligionen i dagens samiske kultur. Men majoriteten av den samiske befolkingen tilhører i dag kristendommen. Når ble samene kristne? – Sæbjørg Walaker Nordeide har rett i at samer og nordmenn ble kristnet med hard hånd på 1700-tallet. – Da var både samer og nordmenn under det samme presset.

Du kan også spørre når ble samer kristne?

Før kristendommen fikk feste i Sápmi rundt 1700-tallet, hadde samer en annen religon. Det er mye vi ikke vet om den samiske religionen. Derav, kan du forklare hva naturreligioner er? Innenfor tidligere forskning ble religionsformer der enten naturen som helhet, eller enkelte dyr, planter eller naturfenomener blir sett på som guddommelige og bevisste, betraktet som en slags motsetning til de store verdensreligionene, og spesielt til de tre monoteistiske religionene, jødedom, kristendom og islam.

Hvem var Jupmele?

Jupmele, den mektigste av alle gudene, ser seg lei på alt bråket fra dødninger og underjordiske, og bestemmer seg for å lage en ny, vakker jord. Han allierer seg med solguden Beaivi, og av ei simle (hunnrein) skaper han jorda i sitt bilde.

By McMaster

Hva er Jupmele? :: Hva er kommunikativ kompetanse?
Nyttige lenker