Hjem > H > Hva Er Jupmele?

Hva er Jupmele?

Da Jupmele, Gud, skapte verden, gjorden han den god og vakker på alle vis. Fjellene ble kledt med gull og sølv. I dalene sprang blomstene fram, og fugl sang overalt. I skogen var hvert eneste blad friskt og grønt, og det fantes ikke en vissen gren.

Les mer

Angående dette, hva representerer fargene i det samiske flagget?

Det samiske flagget representerer samene og Sápmi, og har de samiske fargene og en sirkel som symboliserer solen (rødt) og månen (blått). Det gule og grønne skal forestille naturen og dyrene i samisk kultur. Og et annet spørsmål, hvilken rolle spiller máttaráhkká og sáráhkká i samisk religion? Máttaráhkká er en modergudinne i samisk religion. Sammen med sine tre døtre Sáráhkká, Juoksáhkká og Uksáhkká spiller hun en sentral rolle i fosterets tilblivelse, svangerskap og fødsel.

Hva trodde samene skjedde etter døden?

Samenes religion

De trodde på ånder og at naturen var besjelet. Sjamanen, eller noaiden, var samenes prest. Han hadde angivelig en spesiell kontakt med åndeverden. Han greide å sette seg selv i en slags transe, eller en dyp meditasjon for å spå fremtiden eller helbrede sykdom.
Ta dette i betraktning, hvor samer bosatte seg? Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi. Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet.

Hvordan levde samene tradisjonelt?

I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker. Hva er forskjellen på duodji og duedtie? Nordsamisk er det språket som står sterkest, mens noen av de øst-samiske språkene, samt ume- og pitesamisk er kritisk truede. Duodji (nord-samisk) duodje (lule-samisk) duedtie (sør-samisk) er samiske ord som omfatter mange ulike utøvelser innen husflid, håndverk, brukskunst, kunsthåndverk og småindustri.

Hva kalles håndverk på samisk?

Duodji er det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. Deretter, hva blir en runebomme brukt til? Artikkelstart. Runebomme er en tradisjonell samisk tromme som består av en ramme eller skål av tre som det er spent et skinn over, vanligvis av rein. Den er tradisjonelt brukt til religiøse formål, men brukes i moderne tid også som musikkinstrument.

Hva kjennetegner sjamanisme?

Sjamanisme er en betegnelse som ofte blir brukt om kultformer der en sjaman står i en sentral posisjon som mellommann mellom menneskegruppe og åndeverden. Sjamanisme blir ofte brukt som fellesbetegnelse på religioner i Sibir og om nordamerikanske paralleller, og populært oppfattes sjamanisme ofte som en egen religion.

By Demb

Hvorfor går ikke musa i fella? :: Hvilke verdener tror samene på?
Nyttige lenker