Hjem > H > Hvor Kommer Sjøsamene Fra?

Hvor kommer sjøsamene fra?

Artikkelstart. Sjøsamer er de samene som bor langs kysten og ved fjordene, og som tradisjonelt har hatt fiske og husdyrhold som næringsvei. I bredere forstand betegner ordet «sjøsame» de samene som er fastboende på kysten, uansett næringsvei, og de samene som nedstammer fra den sjøsamiske fisker- og bondebefolkninga.

Les mer

Du kan også spørre hvordan påvirker reindriften naturen?

Reinen har både positiv og negativ påvirkning på økosystemet. Dersom det er for mange rein, kan det gå på bekostning av vegetasjon, som kan være viktige for andre artes livsgrunnlag. En annen effekt av for høyt antall rein, kan være at flere rein dør på grunn av dårlig tilgang på mat. Derav, hva er samenes forhold til naturen? Et særtrekk ved samenes kultur er deres nære forhold til naturen og utnyttelse av naturressursene. Ved reinslakt bruker de hele dyret til mat, og pelsen og horn utnyttes til klær og utstyr. Forholdet til naturen har også preget måten samfunnet er bygd opp på. Reindriftssamer er organisert i siidaer.

Tilsvarende, hvordan fikk samene rettigheter?

I 1987 vedtok Stortinget Lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven), som innebar opprettelse av et eget parlament for samene i Norge, Sametinget. Vedtaket ble fattet på grunnlag av Samerettsutvalgets utredninger om samenes kulturelle og politiske rettigheter. Følgelig, hvordan har norske myndigheter påvirket samene? Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler.

Tilsvarende, korleis urfolk er knytt til naturen?

Lever i pakt med naturen

Mange urfolk har sin egen religion og de har sine hellige steder i nettopp disse landområdene. De fleste urfolk lever både i og av naturen. Av naturen får de mat, vann, medisiner og det de ellers trenger for å leve. Samtidig så lever urfolkene på en slik måte at de ikke ødelegger naturen.
Også, hva lever samer av? I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske.

Deretter, hva betyr beaivi?

Beaivi er en av de sentrale gudene i gammel samisk tro. Solen var oppfattet som far, og Jorden som mor (jamfør titlene på Nils-Aslak Valkeapääs diktbøker, Solen, min far, 1990, og Jorden, min mor, 2004). Solen hadde en sønn og en datter; Solsønnen er samenes stamfar, mens Soldatteren skaffet samene villreinen. Hvor lenge har samene vært i Norge? Arkeologene kan imidlertid følge samisk kultur tilbake 2 000 – 2 500 år i historien. Hvorvidt samene har bodd her lengre, og om samene kan ha etniske eller kulturelle relasjoner til tidligere folkeslag i området, er ikke avklart.

Man kan også spørre hva kalles teltet til samene?

Lavvo er en samisk teltliknende konstruksjon, tradisjonelt benyttet som et midlertid opphold for samer som er på reise, men også for mer permanent opphold.

By Carree Iniguez

Hva er Øregangsbetennelse? :: Hva heter de tre samiske skriftspråkene i Norge?
Nyttige lenker