Hjem > H > Hvordan Prøvde Henrik Wergeland Å Reformere Skriftspråket?

Hvordan prøvde Henrik Wergeland å reformere skriftspråket?

Henrik Wergeland prøvde å reformere det danske skriftspråket ved å ta inn nokre norske ord og uttrykksmåtar. P. A. Munch var sterkt ueinig med Wergeland og ville i staden skape eit heilt nytt skriftspråk ved å byggje på eitt bygdemål. Dette skulle vere så «reint» og likt norrønt som mogleg.

Les mer

Hva var det Welhaven og Wergeland kranglet om?

Wergeland og Welhaven var uenige om hvordan diktningen skulle være. Wergeland ønsket frihet og kunne skrive dikt uten enderim og fast rytme. Welhaven opponerte mot dette og ville følge klassiske regler for diktning. Ulikt Wergeland mente han at dikteren skulle tøyle følelsene sine. Hvordan ville Wergeland fornorske dansken? Wergeland ønskte ei gradvis fornorsking av det danske skriftspråket. Danske ord og uttrykk måtte avløysast av norske, og skrivemåten burde verte meir tilpassa norsk uttale. Henrik Wergeland, måla av Carl Peter Lehmann i 1842.

Hvorfor ville Welhaven ha dansk?

Som konservativ romantiker, ønsket Johan Sebastian Welhaven å bevare det dans ke skriftspråket. Og det var flere grunner til dette: - Etter å ha vært i union med Danmark i over 100 år, var det danske skriftspråket blitt en del av Norge. Alle som kunne skrive, skrev dansk. Hva handler Norges Dæmring om? Welhavens diktsamling Norges Dæmring – et polemisk Digt fra 1834 kan leses som ei oppfordring til Norge om å våkne opp og komme videre fra nasjonens "demringtime". Men først og fremst er dette ei samling ironiske tekster om Norge og deler av det norske prosjektet. Da diktsamlinga kom ut, skapte den debatt.

Man kan også spørre hva gjorde henrik wergeland for å fornorske norsken?

Wergelands hovudsynspunkt og hovudmålsetjing var at det sjølvstendige Noreg måtte få eit norsk språk, åtskilt frå det danske. Det skulle skje med ei fornorsking av ordtilfanget som gradvis – og i full fridom – skulle føre språket i Noreg over i eit nytt spor. Hvem ville fornorske dansken? Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Du kan også spørre hvorfor ville knud knudsen fornorske dansken?

Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt. I forhold til dette, hva bestod konflikten mellom wergeland og welhaven av? Wergeland fortonte seg som stilløs, rå, primitiv, en utøver av «alle Poesiens Dødssynder» og dermed en trussel mot dannelse og norsk åndsliv, som etter Welhavens mening skulle grunnlegges på estetiske idealer. Wergelands produksjonstempo ble for Welhaven et bevis for at han ikke kunne være noen virkelig kunstner.

Hva var Henrik Wergeland opptatt av?

I tillegg til sitt sosiale, politiske og historiske engasjement var Wergeland opptatt av språkdebatten, der han regnes som forløper for Knud Knudsen (1812–1895) i fornorskingslinjen.

By Reinaldos

Hva er forskjellen mellom romantikken og nasjonalromantikken? :: Hva mente PA Munch om skriftspråket?
Nyttige lenker