Hjem > H > Hva Er Forskjellen Mellom Romantikken Og Nasjonalromantikken?

Hva er forskjellen mellom romantikken og nasjonalromantikken?

Nasjonalromantikken var en variant av romantikken, som var den dominerende åndsstrømningen i Europa ca 1800-1830. Romantikken hadde sterke innslag av filosofi, søkte tilbake mot middelalderen og antikken og la vekt på skapende fantasi. Den var grensesprengende og eksperimenterte gjerne med kunstnerisk form.

Les mer

Du kan også spørre hvordan var wergeland?

Henrik Wergeland var både romantiker og fornuftsdyrker på samme tid. Begeistringen hans for naturen, fantasiflukten og de sterke følelsene han formidlet i diktene sine, knytter Wergeland til romantikken. Samtidig var han en engasjert samfunnsdebattant. Hva mente Welhaven Wergeland og PA Munch? Welhaven mente vi burde ta vare på det danske språket og så på Wergeland sin fornorsking som en trussel mot kulturfellesskapet mellom de to tidligere unionslandene. Det var ikke bare Welhaven som mislikte Wergeland sin bruk av norvagismer. Det gjorde P.a. Munch også.

Hva skjer med talemålet i Mellomnorsk tid?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Hvorfor kunne vi ikke fortsette med dansk skriftspråk? Da Norge blei fritt fra Danmark, hadde vi hatt dansk som skriftspråk i flere århundrer, men det fantes en sterk idé blant oss nordmenn om at på samme vis som Norge var et eget land, og norsk kultur hadde en egenverdi, så var norsk et eget språk som måtte få sin egen skriftnorm.

Folk spør også hva kjennetegner johan sebastian welhavens lyrikk?

Welhavens lyrikk er dypt preget av minnet om hans forlovede Ida Kjerulf, som døde i 1840; «da brast en streng i hans hjerte, som aldrig heledes». Dette minnet, samt en nasjonalromantisk preget glede over norsk natur og tradisjon, er de viktigste inspirasjonskildene for Welhavens diktning i den følgende tiden. Derav, hvorfor trengte norge et nytt skriftspråk? I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

Angående dette, hvem deltok i språkdebatten?

I den norske språkdebatten på slutten av 1800-tallet sto partiene Høyre og Venstre på hver si side. Høyre støttet fornorskingslinja til Knud Knudsen, mens Venstre omfavnet arbeidet til Ivar Aasen. Hvorfor var dansk skriftspråket i Norge? Union med Danmark

Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra.

Hvorfor ville Knud Knudsen ha bokmål?

Rundt 1900 fikk det navnet riksmål, og i dag kunne det heller kalles (talt) bokmål, i tråd med det offisielle navnet på det skriftspråket det svarer til. Grunnen til at Knudsen ville at skriftspråket skulle avspeile dannet dagligtale, var at han regna det som mer realistisk enn Aasens konstruerte bygdemålsstandard.

By Bonis

Hvordan restarte Mac med tastatur? :: Hvordan prøvde Henrik Wergeland å reformere skriftspråket?
Nyttige lenker