Hjem > H > Hva Er Typisk Bergenser?

Hva er typisk bergenser?

Bergensere blir av mange sett på som brautende, breikjeftet og kvikk i replikkene, og som å ha en noe spesiell, ironisk humor. Bergensere oppleves ofte som veldig rett på sak, og kanskje som litt frekk. De er temperamentsfulle og livlige, kanskje særlig når det er sol.

Les mer

Så, er bergen bokmål?

Bokmål og nynorsk er likestilte skriftspråk. Bergen kommune skal vere ein kommune for både bergensere og bergensarar. Etter mållova er Bergen ein språkleg nøytral kommune. Ein kommune kan vere språkleg nøytral, men aldri ha eit likesælt forhold til språk. Så, hva er en ekte bergenser? — Den klassiske regelen er at man skal ha tre generasjoner bergensere på begge sider, før man kan hevde å være ekte bergenser.

Hva betyr gå mann?

«Gå mann!» er det samme som «jøye meg». Altså noe vi sier når vi blir litt overrasket. Hva betyr Beliter? Definisjon: Det å godta utfallet av en konkurranse eller veddemål, Å belite seg betyr å gi seg. Spesielt brukt på Vestlandet nær Bergen.

Tilsvarende, hva er en tjommi?

Ordet er i slekt med det engelske "chummy" eller "chum", og betyr "kompis", "kamerat", "venn". Det opprinnelige engelske ordet ble skrevet "cham", som går tilbake til "chamber" - rom, værelse, kammer(s). Hva betyr knall i padden? kjusa deg! (heldiggrisen!) knall i padden (liv/ røre, kjempegreier, kuult).

Hvor blir ordet tjommi brukt?

Mange forstår sikkert at «hallaien» betyr «hallo», men mange har antakeligvis ikke fått med seg at «tjommi» betyr «kamerat». Er bergensk nynorsk eller bokmål? Sjølv om bergensk talemål til dels er likare nynorsk enn bokmål, har bergensk – både den «penbergenske» varianten og «gatebergensk» – store innslag av lågtyske forstavingar, endingar og lånord, som til dømes an-, be-, ge-, -het og -else, og ord som bedotten og gehalt.

Derav, hvordan ble bergensdialekten til?

Utviklinga bergensdialekten gikk gjennom i hansatiden, skyldes likevel ikke at dialekten blandet seg med nedertysk. Endringene i dialekten oppstod mest sannsynlig i et tospråklig samfunn. Det hanseatiske mannssamfunnet på Bryggen var, som i de andre hansabyene, pålagt å holde seg for seg selv.

By Chafee Flaum

Hva er spesielt med bergensdialekten? :: Hvordan får jeg apostrof over e?
Nyttige lenker