Hjem > H > Hva Er Typisk For Trøndere?

Hva er typisk for trøndere?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Typeeksempel frå trøndersk er såleis å vårra, å kåmmå, men å bit, å kast.

Les mer

Hva betyr klar i Trondheim?

Nye studenter sliter med å skjønne trøndersk. Mathilde Dahl t.v. har problemer med «klar». Når bergenseren Sigurd Pedersen får høre at det betyr sliten, bryter han ut: Herlighet. Hva betyr kakskiv på Trondheim? Skilt i glasdisken i Seven–eleven ved krysset mellom Munkegata og Dronningens gate i Trondheim: «Kakskiv» ('brødskive').

Hva betyr læll trøndersk?

Et mye brukt uttrykk blant trøndere. Synonymt med allikevel, likevel, uansett, dog, selvom, uansett, tross alt, tross det, like fullt og i alle fall. Brukes blant annet i det kjente uttrykket “Stupe læll”. Hva er et inntrykk? Inntrykk betyr omtrent det samme som Effekt.

Hva er et uttrykk i matematikk?

Matematiske uttrykk har vi når vi skriver noe med tall, bokstaver og regnetegn. 1+4 er et uttrykk. 10-x er et uttrykk. Mange uttrykk kan vi regne ut, for eksempel 1+4. Hva ordet betyr? Et ord er en sammenstilling av språklyder, fonemer, som kan stå selvstendig, og som har betydning, slik som hund. Et ord kan også bestå av bare et fonem, slik som å, som betyr «elv» i noen dialekter.

Dessuten, hva betyr vannari?

I Rogaland brukes uttrykket «vannari» ofte i stedet for at det blir sagt at en gir blaffen i noe. Hvis du knuser en kopp, kan du lett få høre «vannari»; det gjør ingenting. Hva betyr hekkan? Hekkan (navn på fanden eller Hekkenfeld/Hekkefjell/vulkanen Hekla på Island, tilholdsssted for trollkjerringer, hekser og fanden)

Hvor kommer Stavanger dialektene fra?

- Vi har mange spesielle dialektord i Stavanger, og i Rogaland for øvrig. Det er en rotfast dialekt, som bygger på tradisjon, samtidig som det er et åpent samfunn, som stadig tar inn nye impulser. Herliga London, en favoritt blant mange lesere av herværende avis, har sitt utspring fra lokalpatriotismen under krigen.

By Nobe Haddix

Hva er forskjellen på kWh og kW? :: Hva betyr ordet fær?
Nyttige lenker