Hva er typisk for østnorsk?
Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Jamvektsloven gjør at ord som i norrønt hadde ulik lengde i rotstavelsen av tostavelsesord, får ulik form i østnorske og trønderske dialekter. Dette har blant annet ført til at østnorsk har kløyvd infinitiv; man sier for eksempel å vera og å skrive (trøndersk: vårrå og skriv).
Hva er typisk bergensk dialekt?
Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten. Folk spør også hvem bruker apokope? På norsk forekommer dette særlig i trøndersk, for eksempel i ordene bit', kast', kist' for bite, kaste, kiste.
Deretter, hvor brukes apokope?
I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord. Hva er apokope eksempel? Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar.
I forhold til dette, hvor i norge sier man i?
1. person, entall | I disse områdene, fylkene |
---|---|
I, ai, ej, æi | Nord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark. |
æ(g), e(g) | I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge. |
Hva mener vi med regionalisering når vi snakker om Talemålsutvikling?
Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø. Hva mener vi med Jamning? Jamning er en lydovergang i tostavelsesord med to korte stavelser i gammelnorsk (jamvektsord) som gjør vokalene i de to stavelsene mer like. Jamning er således et eksempel på fjernassimilasjon.
Hva er Jamvektsregelen?
Hva er jamvektsregelen? Jamvektsregelen forklarer hvorfor noen områder har kløyvd infinitiv (to ulike endinger i infinitiv). Den bygger på språkhistoriske forhold fra norrøn tid. Da var det to system for trykkfordelingen i tostavet ord, nemlig jamvektsord og overvektsord.