Hjem > H > Hva Er Typisk For Bergensdialekten?

Hva er typisk for bergensdialekten?

Bymålet i Bergen skiller seg sterkt ut fra de andre dialektene i Hordaland. Bergensdialekten har infinitivendelse på -æ: å skrivæ, å kåmmæ, mens bygdene rundt byen har infinitiv på -a: å skriva, å kåma. Dialekten i Bergen har bare to kjønn i substantivbøyinga, det heter solen og månen, jenten og gutten.

Les mer

Man kan også spørre hvor har man tjukk l?

Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter. Hvordan snakker trøndere? Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter. Andre trekk som palatalisering og apokope er felles med nordnorsk.

Følgelig, har trøndersk rulle r?

Mens dialektene i eksempelvis Bergen og Stavanger har skarre-r, har man rulle-r i eksempelvis Oslo og Trondheim. Man kan også spørre hvorfor sier trøndere sjø? «Sjø», brukes utelukkende for å legge ekstra kraft bak et utsagn. Ikke ulikt uttrykkene: «Nei! sier jeg» eller «Nå skal du høre på meg!». «Æ kom vist litt for fort, sjø» - ordet brukt i seksuell sammenheng (beklagende).

Også, har molde tjukk l?

Som all romsdalsdialekt høyrer moldedialekten i hovudsak til vestnorske målføre, nærmare bestemt dei nordlege e-måla. Men dialektane i Romsdal har òg trekk som gjer at dei blir rekna som grensemål mellom vest- og austnorske målføre, såleis mellom anna tjukk l (men ikkje for rd). I forhold til dette, hva kjennetegner sunnmørsdialekt? Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover. Det er ikke uvanlig å høre bruk av skarre-r i Måløy.

Folk spør også hva er forskjellen på dialekt og språk?

Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt. Hva er kodeveksling? Kodeveksling er å skifte mellom ulike språk, dialekter eller sosiolekter i en samtale.

Deretter, hva er et domenetap?

Med domenetap menes at norsk språk ikke vil være i bruk på visse samfunns- eller fagområder.

By Horwath

Hva er en art? :: Hva kjennetegner apokope?
Nyttige lenker