Hjem > H > Hva Er Typisk Trøndersk Mat?

Hva er typisk trøndersk mat?

Korn og mel

Kornet står helt sentralt i begge de to rettene som historisk har hatt den største betydningen i det norske og trønderske kostholdet, nemlig grøt og flatbrød. Fra Rennebu blir det sagt at det historisk var bygg og havre som ble dyrket.

Les mer

Hvorfor sier trøndere sjø?

«Sjø», brukes utelukkende for å legge ekstra kraft bak et utsagn. Ikke ulikt uttrykkene: «Nei! sier jeg» eller «Nå skal du høre på meg!». «Æ kom vist litt for fort, sjø» - ordet brukt i seksuell sammenheng (beklagende). Hva er forskjellen på trøndersk og nordnorsk? Et grunnleggende skille innenfor det norske dialektområdet er forskjellen mellom østnorsk/trøndersk og vestnorsk/nordnorsk. Dette skillet faller i Sør-Norge sammen med det geografiske skillet Langfjella setter. Hovedkriteriet for forskjellen gir jamvektsloven.

Hva betyr klar i Trondheim?

Nye studenter sliter med å skjønne trøndersk. Mathilde Dahl t.v. har problemer med «klar». Når bergenseren Sigurd Pedersen får høre at det betyr sliten, bryter han ut: Herlighet. Folk spør også hvor kommer trøndersk fra? Trøndersk eller trøndsk er benevnelsen på talemålet i Trøndelag. Inkludert i dialektområdet eller nært beslektet er også talemålet på Nordmøre, i Bindal i Nordland, i Frostviken i Sverige og på Kvikne og i Elgå i Hedmark. Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen.

Og et annet spørsmål, hva kjennetegner vest norsk?

Vestnorsk har ofte lang vokal i norrøne kortstava ord som: vet, skot, bos (avfall), lok (lokk) der austnorsk har vett, skott/skøtt, boss og låkk med kort vokal. Innafor vestnorsk målområde er det ein del diftongering av norrøne lange vokalar, jamfør døme som heus (hus), soul (sol), baot (båt), pao (på), dao (då). Hva betyr sjø på trøndersk? Sjø - Kortform for “skjønner du”. I samme stil som “se” som er kortform for “ser du” i Østfold og på Nordvestlandet. Trøndere legger til “sjø” på slutten av en setning for å forsterke budskapet. Kan også sammenlignes med “gitt” i østlandsområdet.

Hva betyr itj?

Intel Technology Journal (ITJ) er et fagfellevurdert teknisk tidsskrift publisert av Intel som utgis kvartalsvis, i februar, mai, august og november. Folk spør også hva betyr sopin? Det vanlegaste adjektivet i norsk som fortel om det å kjenne svolt, er sjølsagt svolten/sulten, med uttalevariantar som svultin, sultin, svøltin etc. Dette er opphavleg ei partisippform til verbet å svelte.

Så, hva er forskjellen på inntrøndersk og uttrøndersk?

Inntrøndersk (eller austtrøndersk) omfattar dei indre bygdene i Sør-Trøndelag og distriktet rundt den indre delen av Trondheimsfjorden bortsett frå Trondheim bymål. Uttrøndersk (eller vesttrøndersk) omfattar Nordmøre, dei ytre bygdene i Sør-Trøndelag, inkludert Trondheim by, og dei ytre bygdene i Nord-Trøndelag.

By Dougherty

Hva er kystklima enkelt forklart? :: Hva het bokmål før?
Nyttige lenker