Hjem > H > Hvor Sier De Tjommi?

Hvor sier de tjommi?

I sommer gjennomførte Bergens Tidende en avstemning der over 18.500 bergensere engasjerte seg for å stemme frem verdens mest bergenske uttrykk. Der gikk «tjommi» og «hallaien» til topps sammen med «belite» (gi seg), «bekkalokk» (kumlokk) og «undikk» (underbukse).

Les mer

Hvilken dialekt snakker de i Bergen?

Fun fact: På Bergensk er det blant mange, særlig den eldre genereasjonen, vanlig å bøye personnavn og bergensk er en av få dialekter som gjør dette i Norge. I Bergen legger en ofte til -en ending på slutten av navnet til personer en kjenner veldig godt eller er i familie med, når en snakker om dem. Så, hvor brukes tjommi? Ordet tjommi brukes vanligvis i midten av en setning og uttalt akkurat som det høres ut. Det kan også brukes i mer formelle sammenhenger.

Hva betyr Hallaien?

Hallaien er bergensk for hallo. Ta dette i betraktning, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt? Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

Så, hvilke dialekter har vi i norge?

Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Derav, er bergen bokmål? Bokmål og nynorsk er likestilte skriftspråk. Bergen kommune skal vere ein kommune for både bergensere og bergensarar. Etter mållova er Bergen ein språkleg nøytral kommune. Ein kommune kan vere språkleg nøytral, men aldri ha eit likesælt forhold til språk.

Er bergensk nynorsk eller bokmål?

Sjølv om bergensk talemål til dels er likare nynorsk enn bokmål, har bergensk – både den «penbergenske» varianten og «gatebergensk» – store innslag av lågtyske forstavingar, endingar og lånord, som til dømes an-, be-, ge-, -het og -else, og ord som bedotten og gehalt. Du kan også spørre hva er en tjommi? Ordet er i slekt med det engelske "chummy" eller "chum", og betyr "kompis", "kamerat", "venn". Det opprinnelige engelske ordet ble skrevet "cham", som går tilbake til "chamber" - rom, værelse, kammer(s).

Tilsvarende, hvor kommer belite seg fra?

Stammer fra norrønt

Han forklarer at uttrykket «belite seg» opprinnelig kommer fra vikingtiden og det norrøne språket. – Ordet «hlita» i det norrøne vokabularet betyr å være tilfreds med, fornøyd med eller nøye seg med noe, forteller Akselberg. I det moderne språket betyr «belite seg» at man godtar noe.

By Tatia Arzuaga

Hva betyr å Belite seg? :: Hvor lang tid tar det å lade på 50 kW?
Nyttige lenker