Hva står LK 20 for?
Alle skoler skal ta i bruk de nye læreplanene – Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 (LK20) – fra høsten 2020. Dette innebærer at frittstående skoler fra skoleåret 2020-2021, skal følge nye læreplaner, eller annen godkjent plan som sikrer jevngod opplæring.
Hva er nytt i læreplanen?
Læreplanene har fremdeles kompetansemål, men kompetansebegrepet er fornyet: Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning. Hva er et kompetansemål? Kompetansemål (for grunnopplæringen) er et definert mål i læreplanen for elevens læring, som ble innført med Kunnskapsløftet i 2006. I læreplanen Kunnskapsløftet er målsettingene for grunnskoleutdanningen definert gjennom slike kompetansemål i alle fag etter henholdsvis 2., 4., 7. og 10. trinn.
Følgelig, hva er forskjellen på kunnskapsløftet og fagfornyelsen?
Fagfornyelsen er navnet på prosessen med å utvikle og innføre nye læreplaner i Kunnskapsløftet. Nye læreplaner ble tatt i bruk fra 2020. Hva er kjerneelementer i læreplanen? Kjerneelementene består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer. Kjerneelementene preger innholdet og progresjonen i læreplanene og skal bidra til at elevene over tid utvikler forståelse av innhold og sammenhenger i faget.
Deretter, hva står lk for?
Kunnskapsløftet er den nye reformen i grunnskole og videregående opplæring. Stortinget ga i juni 2004 sin tilslutning til hovedlinjene i Kunnskapsløftet. Reformen medfører en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering – fra første trinn i grunnskolen til siste trinn i videregående opplæring (1. – 13.). Ta dette i betraktning, hva er det viktigste med fagfornyelsen? Med fagfornyelsen får vi nettopp en fornyelse av fagene i skolen og fagopplæringa. De fleste av fagene er de samme, men læreplanene forandres og justeres for å gi mer rom for dybdelæring. Dette er helt på sin plass etter at læreplanene har vært mer eller mindre uforandret siden 2006.
Man kan også spørre hva er nytt med fagfornyelsen?
Fagfornyelsen omfatter en ny Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen som kommer i stedet for generell del. Fornyelsen omfatter også prinsipper for opplæringen og læringsplakaten som nå inngår i overordna del, og alle læreplanar for fag i grunnskolen og i videregående opplæring. Hvorfor Fagfornyelsen? Fagfornyelsen skal gi et læreplanverk som forbereder elevene på fremtiden. Fagene skal få mer relevant innhold og tydeligere prioriteringer, og sammenhengen mellom fagene skal bli bedre. Fagfornyelsen skal styrke utviklingen av elevenes dybdelæring og forståelse.
Du kan også spørre hva er forskjellen på kompetansemål og læringsmål?
Det skal være mulig å gjenfinne overordnet del i alle kompetansemål. Kompetansemål brytes ofte (ikke alltid) ned i flere mindre læringsmål. Dette er konkrete, små læringsmål som er enklere å vurdere for lærer, og å forstå, jobbe mot og nå for elevene. Det må også vurderes om noen læringsmål er viktigere enn andre.