Hjem > H > Hvilken Språklig Innflytelse De Hadde I Norden?

Hvilken språklig innflytelse de hadde i Norden?

Alle i Norden snakka likt i urnordisk tid (ca. 200–700 e.Kr). Etter hvert utvikla språket på Island og Norge seg i ei retning, mens det i Danmark og Sverige gikk i ei annen. Men på 1300- og 1400-tallet fikk nedertysk sterk innflytelse på norsk, svensk og dansk.

Les mer

Dessuten, hva skiller de nordiske språkene?

Blant viktige trekk som skiller de nordiske språk fra andre germanske språk, er s-bøyning av verb (eldre -sk, -st, det siste ennå i nynorsk) for å betegne passiv eller refleksiv, sjeldnere resiprok (for eksempel møtes) og deponens (for eksempel ferdes), videre etterhengt artikkel i substantiver og en sterkere Så, hvilke språk ble etablert som nye offisielle skriftspråk i norden på 1800 talet? Kva for språk vart etablerte som nye offisielle skriftspråk i Norden på 1800-talet? Dei nyetablerte nordiske språka på 1800-talet var finsk og Ivar Aasens landsmål.

Ta dette i betraktning, hvorfor deler vi de nordiske språkene inn i Øynordisk og skandinavisk?

I dag vil de fleste likevel si at norsk står nærmere svensk og dansk enn færøysk og islandsk. Derfor er det nå vanlig å dele de nordiske språkene inn i øynordisk og skandinavisk. Norsk, svensk og dansk har det til felles at verba ikke har ulike personendinger slik færøysk og islandsk har. Så, i hvilket land oppsto de indoeuropeiske språkene? Alle de indoeuropeiske språkene kan spores tilbake til en folkegruppe som bodde enten i Anatolia eller på steppene i Øst-Europa. Denne folkegruppen kalles indoeuropeerne, og de snakket ur-indoeuropeisk, urspråket for alle de indoeuropeiske språkene.

Hva heter språket vikingene brukte?

Norrønt var tale- og skriftspråket i Norge og på Island i middelalderen. På det norrøne språket (som på islandsk) betegner imidlertid norrǿnt mál sammen med dǫnsk tunga (dansk tunge) det felles nordiske språket, altså også gammelsvensk og gammeldansk. Folk spør også hva er likheter mellom norsk svensk og dansk? Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre.

Hva skiller svensk fra norsk?

Uttale og dialekter

En annen forskjell mellom norsk og svensk er at norsk har mange diftonger, for eksempel i ord som bein og stein. På svensk blir disse orda uttalt ben og sten, altså med monoftonger. Mange svensker synes det kan være vanskelig å forstå nordmenn fordi vi bruker dialektene våre i større grad enn dem.
Hvordan henger de nordiske språkene sammen? Det nordiske språkfellesskapet. En stor del av Norden er bundet sammen av språk som er så nær beslektet at en stor andel av nordiske borgere med litt anstrengelse kan forstå hverandre. Dette språklige fellesskapet er det man ofte kaller nordisk nabospråksforståelse.

Dessuten, hvorfor trengte norge et nytt skriftspråk?

I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

By Witt Kiddsr

Hva er det største morsmålet i verden? :: Hva er ritualer i buddhismen?
Nyttige lenker