Hjem > H > Hva Står Forkortelsen Tone For?

Hva står forkortelsen Tone for?

Forkortelsen TONE er en god huskeregel for krav til kilder: T står for troverdighet: «Kan jeg stole på informasjonen?» O står for objektivitet: «Er det nøytralt?» N står for nøyaktighet: «Er det presist nok?»

Les mer

Angående dette, hva er tone metoden?

TONE står for fire viktige nøkkelord som du kan bruke når du skal vurdere en informasjonskilde: Troverdig: Er kilden sikker? Objektiv: Er kilden nøytral? Nøyaktig: Finner du slurv og juks? Ta dette i betraktning, hva mener vi med kildekritikk? Kildekritikk er å vurdere avsenderen av et stykke informasjon og hvor troverdig informasjonen er. Kildekritikk benyttes både av de som bruker medier og av de som lager medieinnhold. I sin aller enkleste form er kildekritikk å stille seg to kritiske spørsmål: Hvem er kilden?

Så, hva er gode kilder?

Store norske leksikon er en god kilde, hvor innholdet er skrevet av fagpersoner, og faktasjekket. På skolen er ofte Wikipedia ansett som en dårlig kilde, som du ikke skal henvise til. Det er derimot mye godt stoff også her, og mange av artiklene på Wikipedia viser til andre gode kilder. Dessuten, hva er kildekritikk ndla? Kildekritikk. Kildekritikk handler om å kvalitetssikre den informasjonen du får fra en muntlig eller skriftlig kilde, før du tar den i bruk. Det handler også om å avsløre bevisst desinformasjon og ikke bidra til å spre slik informasjon videre.

Så, hvordan skriver man kildekritikk?

Kildekritikk handler om å vurdere avsenderens informasjon:

  1. Hvem er kilden?
  2. Hvor troverdig er det som sies akkurat nå?
  3. Hva er hensikten med innlegget?
  4. Hvordan er språket, bildene og grafene til kilden?
  5. Er kilden aktuell?
Hva betyr det at en kilde er objektiv? Objektive kilder er nøytrale og har ikke som mål å påvirke eller overbevise. En objektiv kilde kan være et leksikon eller en forskningsartikkel.

Så, hvordan vet du at kildene er troverdige og pålitelige?

En vitenskapelig kilde oppgir alltid den tidligere forskningen som den bygger på. Vær ekstra kritisk til innholdet dersom kildene ikke er oppgitt. Referanselisten gir leseren et raskt overblikk om det blir henvist til relevant forskning. Dette er et kvalitetskriterium og et viktig aspekt i vurderingen av kilder. Hvorfor bør man være kildekritisk? Ved å være kritisk til informasjon kan du bedre sikre at den kunnskapen du har er riktig. «Falske nyheter» kan se ut som ekte nyheter, men er basert på løgn eller kun utvalgt informasjon. Ofte finner du falske nyheter i sosiale medier hvor saken når mange mennesker.

Følgelig, hvordan kan man vite hvilken informasjon og hvilken fakta man kan stole på?

For å finne ut om en kilde er pålitelig må du alltid sjekke både kildene de har oppgitt, og så sjekke opplysningene mot minst en kilde til. Om nettstedet du bruker ikke har oppgitt noen kilder eller noen andre steder du kan finne mer informasjon, kan du regne med at de ikke er pålitelige.

By Pike Louisius

Hva er kildekritikk Quizlet? :: Hva skal man skrive i Tinder bio?
Nyttige lenker