Hjem > H > Hva Var Liberaliseringsvedtaket?

Hva var Liberaliseringsvedtaket?

Liberaliseringsvedtaket for bokmål kom i 1981. Formålet var å åpne for større valgfrihet i språket. Kva fekk opphevinga av NRKs monopol på radio og fjernsyn å seie for det språklege mangfaldet i landet?

Les mer

Hva er Språkplanlegging?

Språkplanlegging er bevisst styring av språkforholdene i et samfunn. Vanligvis brukes språkplanlegging om normering av skriftspråk og prinsippene for denne, men begrepet brukes også om valg av skriftspråk i skolen og samfunnet ellers. I Norge skjer normering av skriftspråkene nynorsk og bokmål i Språkrådet. Kvifor kan vi seie at det går eit skilje i norsk språkpolitikk kring 1960? fram til 1960 var det språkstrid om hva som var norskest mellom riksmål og landsmål. Etter 1960 var det ikke så viktig, og de bestemte seg for å bli enige. De tillot flere skriftspråk.

Hva er de største forskjellene mellom bokmål og nynorsk?

Den viktigste forskjellen mellom bokmål og nynorsk ligger i grammatikken, i den formen og bøyningen som ordene har. Selve ordene er ofte de samme på begge målformer. Tider av verbet kan for eksempel være en utfordring, som preteritumsformen blei, som skal ha –ei, og fann som skal ha dobbel -n og ingen - t. Hvorfor ble reformen i 1938 oppfattet som radikal? Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Tanken var å forenkle rettskrivingen, men det motsatte skjedde. Den ble svært omfattende, siden det var for mange endringer.

Hva er de viktigste endringene i nynorsk etter 2012 reformen?

Hovudpunkt i den nye rettskrivinga

Skiljet mellom hovudformer (læreboknormalen) og sideformer (klammeformer) i rettskrivinga er oppheva. Alle former er no jamstilte. Det er ikkje lenger noko skilje mellom kva former elevane kan bruke, og kva former som kan brukast i lærebøker for skulen og i statstenesta.
Tilsvarende, hva er en rettskrivingsreform? Rettskrivingsreform er ei omfattande rettskrivingsendring i eit skriftspråk, ofte gjennomført av eit offentleg organ eller eit anna organ som har ansvaret for å normere eit skriftspråk. Rettskrivingsreformer har skjedd i dei fleste skriftspråk, men det normale er at det skjer forholdsvis sjeldan.

Hva menes med Norvagisering?

Norvagisering er det å gi lånord ein stavemåte som følgjer norsk rettskriving. Du kan også spørre hva menes med avløserord? Et avløserord er: Et hjemlig ord/uttrykk som i allmennspråket benyttes med samme betydning som og i stedet for et importord. Med ”importord” menes her et ord fra et fremmed språk – i dag først og fremst engelsk – som er tatt i bruk i morsmålet med ingen eller liten tilpasning av skrivemåte og uttale.

Så, hva er fornorskingslinja?

Forklar hva fornorskingslinja og målreisingslinja gikk ut på. - Fornorskingslinja: gikk ut på at norske og uttrykk litt etter litt skulle innføres i det danske språket. De mente at dette ville resultere i et norsk skriftspråk etter ei tid. Skulle gradvis omforme dansk til norsk.

By Pascha

Hva mente Knud Knudsen om språkdebatten? :: Hvor mange kW for å lade Outlander?
Nyttige lenker