Hjem > H > Hvor Finner Vi Jamvekt?

Hvor finner vi jamvekt?

I dag er det dialektene på Østlandet og i Trøndelag og en del svenske innlandsbygder som har spor av jamvekt. Jamvekt forbindes først og fremst med verb, men i flere dialekter har jamvektsloven også virka i andre ordklasser.

Les mer

Hvor finner vi kløyvd infinitiv?

Kløyvd infinitiv er eit mønster for infinitivsformer av verb i dialekter på Austlandet, Trøndelag og delar av Sverige. Så, hva skiller østnorsk og vestnorsk? Østnorsk består av de to undergruppene trøndersk og østlandsk, mens vestnorsk består av nordnorsk og vestlandsk. Det viktigste skillemerket mellom østnorsk og vestnorsk er jamvektsregelen. I tillegg er det skiller som tjukk l, og palatalisering som gjør at vi deler inn språkgruppene nettopp slik.

Man kan også spørre hva er typisk for østlandsdialekt?

det som er karakteristisk ved østlandsdialekten er å rulle på “r”en, uttale ord slik som de blir skrevet (bokmål/riksmål). Det er store forskjeller i østlandsdialekten, sosialekter som oslomål, bærum og elverum - er svært forskjellige, men det som er felles er trykk på første stavelse i ord “meddisin” og “bannan”. Hvor i Norge finner vi palatalisering? Palatalisering finnes på norsk blant annet i trøndersk og nordnorsk. I russisk og irsk har de fleste konsonanter en vanlig og en palatalisert form.

Hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar. Tilsvarende, hvor sier man itte? De fleste på Østlandet sier nå vi'kke for vill itte, 'såver og kåmmer for eldre søv og kjæmm, og videre sykkærn for sykkel'n. Et viktig særtrekk i det tradisjonelle talemålet på Østlandet er som nemnt ovenfor det som blir kalt kløyvd infinitiv, se jamvektsloven.

Dessuten, hva er nektingsadverb?

Nektingsadverbet "ikkje"

Ein annan god dialektmarkør er nektingsadverbet "ikkje". Ordet vert uttalt ulikt rundt omkring i landet: Forma ikkje gjeld for heile Vestlandet og for Sørlandet utanom Kristiansand. Ikkje heiter det òg i Nord-Noreg med unntak av Finnmark.
Hvor snakker de trøndersk? Trøndersk er ei gruppe av norske dialektar som omfattar dialektar i Trøndelag, på Nordmøre og i det meste av Bindal i Nordland.

Dessuten, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

By McCoy Hietala

Hva er talespråk? :: Hvorfor var det motstand mot samnorsk?
Nyttige lenker