Hjem > H > Hvordan Lese Kirkebøker?

Hvordan lese kirkebøker?

Hvor finnes kirkebøkene? På Digitalarkivet kan du bruke både skannede og transkriberte, søkbare kirkebøker for hele landet. Nyere kirkebøker som ikke er tilgjengelige i Digitalarkivet, oppbevares enten i statsarkivene, eller kan fremdeles befinne seg på menighetskontorene.

Les mer

Angående dette, hvorfor trengte vi et nytt skriftspråk?

Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon. Det ville være å lyve å hevde at forholdet mellom nynorsk og bokmål har vært harmonisk, men det er i hvert fall sant at vi fikk to skriftspråk – og at vi har det fremdeles. Hva skjedde med samnorsk? «Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.

Følgelig, hva skjedde i språkdebatten?

På 1830-tallet fikk vi en debatt om skriftspråket i Norge. Debatten handlet om hvilken vei vi skulle gå med språket vårt. Enkelt sagt var det tre veier man diskuterte: å fortsette å skrive dansk • å fornorske det danske skriftspråket gradvis • å skape et helt nytt skriftspråk basert på én norsk dialekt. Hva er det gamleste språket i verden? Sumerisk var det første kjente verdensspråket i Den gamle verden, som også spredde kileskrift ut over enorme områder.

Hvilke ulike verdensspråk har vi?

Folk flest bor i Kina, og snakker deretter.

  1. Kinesisk (mandarin) - 1,12 milliarder. Og tro ikke at språket begrenser seg til Kina og dalstrøkene sydenfor.
  2. Engelsk - 480 millioner.
  3. Spansk - 332 millioner.
  4. Arabisk - 235 millioner.
  5. Bengali - 189 millioner.
  6. Hindi - 182 millioner.
  7. Russisk - 180 millioner.
  8. Portugisisk - 170 millioner.
Man kan også spørre hvilket språk blir snakket mest i verden?
NummerSpråkAntall språkbrukere i millioner
1kinesisk1197
2spansk406
3engelsk335
4hindi260

I forhold til dette, hvor oppsto de første sivilisasjonene?

De første sivilisasjonene oppsto i Midtøsten og Asia for ca. 5000 år siden. Hvilke teorier finnes om framveksten av den mesopotamiske sivilisasjonen? Mesopotamiske nyvinninger (Oppfinnelser og ny teknologi) avanserte vanningssystemer, nye metoder for dyrking og bedre transport ga høyere matproduksjon. Oppfinnelsen av skriftspråket var viktigst.

Derav, hva er verdens eldste sivilisasjon?

For 5500-3500 år siden utviklet det seg slike avanserte samfunn i ulike deler av verden. De eldste var i Mesopotamia og Egypt (5500-5000 år siden). Noe yngre er sivilisasjonene i Indusdalen (4500 år) og Kina (4000 år).

By Doy

Hva betyr koraller? :: Hva betyr kileskrift?
Nyttige lenker