Hjem > H > Hva Betyr Koraller?

Hva betyr koraller?

Selv om korallrevene bare dekker under en prosent av havbunnen, er hele 25 % av havets arter avhengige av dem for å leve. En korall er et bittelite dyr som lever i havet. Kroppen til koralldyret har et hardt skjelett av kalk. Mange koralldyr lever i kolonier og danner korallrev.

Les mer

Hvordan vokser koraller?

En enkelt koral kalles en polypp, og hver polypp lever på toppen av den forrige generasjonens kalkskall (eksoskjelett). Revet vokser ved at de nye polyppene danner sitt eget kalkskall på toppen av de gamle. Med tiden vokser revet seg gradvis større, hvor det til slutt kan bli et enormt senter for marint liv. Tilsvarende, hva lever i korallrev? Det består av 400 forskjellige koraller, 1500 arter fisk og 4000 arter bløtdyr. Blant annet kan man finne seks av verdens syv arter av havskilpadder her. Muslinger, snegler, ormer, haier og fugler oppholder seg også der. Det er fisker og planter i alle regnbuens farger.

Også, hvor finnes det korallrev i norge?

De viktgste korallrevene i Norskehavet finner i dyprennene utenfor Møre og Romsdal, Trøndelag, Vesterålen og Lofoten. Det er tusenvis av Lophelia-rev langs norskekysten, hvorav mange i Trænadypet. Norge har trolig flest Lophelia-korallrev i verden og de fleste ligger på 250-350 meters dyp. Hva heter norske korallrev? Flere hauger kan vokse sammen til å danne lange sammenhengende forekomster av koraller, og kalles gjerne for et korallrevkompleks. Det største, Røstrevet, ligger på sokkelkanten utenfor Lofoten og er rundt 45 km langt. Et annet stort kompleks er Sularevet.

Hvilket hav ligger Great Barrier Reef?

Artikkelstart. Great Barrier Reef er verdens største korallrev og ligger i havet, øst for delstaten Queensland i Australia. Hvordan formerer korallrev seg? Koralldyr minner om en slags manet og kan formere seg på flere måter. De kan lage egg som utvikler seg til små larver og fester seg på revet, ifølge Store norske leksikon. Der vokser de videre til polypper og voksne koraller.

Og et annet spørsmål, hvorfor skjer korallbleking?

Korallbleking er et fenomen hvor koraller kvitter seg med algene de normalt lever i symbiose med, som følge av sammensatte stressfaktorer som økt havtemperatur, havforsuring og forurensning. Uten algene mister korallene fargen sin, og det kalles derfor korallbleking. Hvorfor dør korallrev? Rundt 1500 forskjellige fiskearter oppholder seg ved revet. Revet er hardt rammet av stigende vanntemperaturer og forurensing. Høye temperaturer fører til at koralene mister fargen sin, såkalt korallbleking. Rundt 30 prosent av korallene på revet døde som følge av unormalt høy vanntemperatur i 2016.

Hva ødelegger korallrev?

Selv om korallrevene bare funnes på 0,1 prosent av havbunnen, bor 25 prosent av alle marine arter der. Korallrevene kalles derfor for «havets regnskog». Verdens korallrev er imidlertid truet av global oppvarming. Både forsuring og oppvarming tar livet av korallene.

By Sternlight Pulanco

Hvordan går det med korallrevene nå? :: Hvordan lese kirkebøker?
Nyttige lenker