Hjem > K > Kan Man Blive Kureret For Tuberkulose?

Kan man blive Kureret for tuberkulose?

Tuberkulose er en sykdom som kan behandles, og de aller fleste blir helt friske. Etter to uker med riktig behandling vil de fleste med lungetuberkulose ikke lenger være smitteførende.

Les mer

Når kom medisin mot tuberkulose?

På 1920-tallet ble vaksinasjon mot tuberkulose innført ved hjelp av BCG-vaksinen. Hvor mange døde av tuberkulose på 1900-tallet? Omkring 1900 døde det årlig over 6 000 mennesker av tuberkulose i Norge. Omkring 1940 var dette tallet redusert til vel 2 600 (1). Først etter krigen kom vaksinasjon og antibiotika i bruk, og tuberkulosen ble etter hvert så godt som utryddet i den vestlige verden.

Hva er tuberkuloseundersøkelse?

Kommer du fra land der tuberkulose er utbredt, har du plikt til å gjennomgå en tuberkuloseundersøkelse. Tuberkuloseundersøkelsen består av tuberkulintest (hudprøve), røntgenfotografering av lungene og eventuelt en blodprøve. Tuberkulose er en infeksjon som kan ramme en rekke organer. Hvordan utvikler tuberkulose seg i kroppen? Hvordan oppstår tuberkulose? Når tuberkulosebakterier kommer inn i kroppen via luftveiene, oppstår en betennelses-reaksjon som etter hvert utvikles til en betennelsesknute (tuberkel), kroppen kapsler inn infeksjonen. Denne knuten og tilhørende tuberkuloseinfiserte lymfeknuter i brystet danner et såkalt primærkompleks.

Kan latent tuberkulose smitte?

Hvis du har bakterien i kroppen, men ikke er syk, kalles det for latent tuberkulose. Latent tuberkulose kan ikke smitte andre. Det er anslått at 1/3 av verdens befolkning har latent tuberkulose, men bare rundt 5–10 prosent av disse vil utvikle sykdommen. Også, når startet tuberkulose? Tuberkulose har eksistert i flere tusen år med oppblussing på 1800-tallet. Første moderne kliniske beskrivelse av sykdommen ble publisert i 1810. Tuberkelbasillen ble første gang påvist i 1882. Tuberkulin som diagnostisk hjelpemiddel ble utviklet i 1890, først som Pirquetprøve deretter som Mantouxprøve.

Hvordan ble kopper utryddet?

Det er antatt at 400.000 døde av kopper hvert år i Europa på 1700-tallet og at det på 1900-tallet døde mellom 300 og 500 millioner i verden. Det ble utviklet vaksine mot koppene i 1796, og sykdommen ble erklært utryddet i 1980. Viruset er imidlertid ikke utryddet. Det er lagret i et laboratorium i USA og et i Russland. Når var det tuberkulose i Norge? Rundt 1900 var omtrent hvert femte dødsfall i Norge forårsaket av sykdommen, og rundt 60 prosent av de døde var under 30 år. Selv om dødeligheten falt på 1900-tallet, forårsaket tuberkulose om lag 12 prosent av alle dødsfall i første halvdel av 1930-tallet og 5 prosent i siste halvdel av 1940-tallet.

Hvor mange døde av polio i Norge?

Mellom 1950 og 1954 ble det registrert mer enn 4 000 poliotilfeller i Norge. Av disse endte over 500 med dødsfall.

By Lyons Trevarthen

Hva gjør tuberkulose? :: Hvem fant bakterier?
Nyttige lenker