Hjem > K > Kan Man Bli Kvitt Tuberkulose?

Kan man bli kvitt tuberkulose?

​For å kurere tuberkulose trenger du minst seks måneders behandling med antibiotika. Det er veldig viktig å ta medisinene slik legen din gir beskjed om. Avslutter du behandlingen for tidlig eller tar for lav dose, kan bakteriene overleve og bli resistente mot antibiotika.

Les mer

Angående dette, hvorfor dør man av tuberkulose?

Infeksjonen kan spre seg gjennom hele kroppen og angripe mange organsystem samtidig. Ubehandlet kan aktiv tuberkulose være en dødelig sykdom. Med god behandling kan de fleste tilfeller av tuberkulose behandles vellykket, selv om bakteriene kan være motstandsdyktige (resistente) mot flere av medikamentene vi rår over. Finnes det medisin mot tuberkulose? Tuberkulose behandles med antibiotika i 6 måneder. Det gis fire typer antibiotika (etambutol, isoniazid, pyrazinamid og rifampicin) samtidig de første to måneder. Deretter fortsettes det med to av midlene (isoniazid og rifampicin) i ytterligere fire måneder.

Hvor i verden er det mest tuberkulose?

Verdens helseorganisasjon (WHO) estimerer at det i 2017 var 10 millioner nye tuberkulosetilfeller globalt (World Health Organization, 2018). Flest tilfeller forekom i India og Kina, mens Afrika har høyest forekomst per 100 000 innbyggere. Dessuten, kan latent tuberkulose smitte? Hvis du har bakterien i kroppen, men ikke er syk, kalles det for latent tuberkulose. Latent tuberkulose kan ikke smitte andre. Det er anslått at 1/3 av verdens befolkning har latent tuberkulose, men bare rundt 5–10 prosent av disse vil utvikle sykdommen.

Hvordan utvikler tuberkulose seg i kroppen?

Hvordan oppstår tuberkulose? Når tuberkulosebakterier kommer inn i kroppen via luftveiene, oppstår en betennelses-reaksjon som etter hvert utvikles til en betennelsesknute (tuberkel), kroppen kapsler inn infeksjonen. Denne knuten og tilhørende tuberkuloseinfiserte lymfeknuter i brystet danner et såkalt primærkompleks. Og et annet spørsmål, hvorfor er tuberkulose farlig? Tuberkulose kan være en alvorlig sykdom hvis den ikke blir behandlet, men de aller fleste som får behandling blir helt friske. Tuberkulose skyldes bakterien Mycobacterium tuberculosis. I de fleste tilfeller oppstår sykdommen i lungene, men tuberkulose kan ramme alle kroppens organer.

I forhold til dette, hva gjør tuberkulose med kroppen?

Tuberkulose er en sykdom forårsaket av tuberkelbakterier. Den rammer oftest lungene, men kan også ramme andre organer i kroppen. For eksempel er det mulig å få hjernehinnebetennelse, betennelse i beinmarg, lymfeknuter, tarmer, urinveier, hjertet og binyrer. Er blødersykdom arvelig? Hemofili, som også kalles blødersykdom, er en arvelig, medfødt og livslang sykdom. Sykdommen skyldes en arvelig defekt i blodlevringsmekanismen, som vil si den prosessen kroppen setter i gang for å stanse en blødning når det går hull på en blodåre.

Hvordan kan man forebygge tuberkulose?

Forebygging av tuberkulose

  1. Påse at barna dine får satt BCG-vaksine dersom de har behov for det (tilhører risikogruppen).
  2. Kan du ha vært utsatt for smitte, bør du oppsøke lege eller helsestasjon for å få tatt en blodprøve (IGRA).

By Tobias Chinn

Hvor får man tuberkulose? :: Hva betyr det å bli diskriminert?
Nyttige lenker