Hjem > H > Hvor Lenge Smitter Tuberkulose?

Hvor lenge smitter tuberkulose?

Tuberkulose er en sykdom som kan behandles, og de aller fleste blir helt friske. Etter to uker med riktig behandling vil de fleste med lungetuberkulose ikke lenger være smitteførende.

Les mer

Når ble tuberkulose utryddet i Norge?

Etter omfattende og bred innsats, både i frivillig og offentlig regi, var sykdommen altså under kontroll. Selv om den aldri ble utryddet i Norge, var den knapt to tiår etter den siste tuberkulosereformen av 1947 ikke lenger noen folkesykdom. Hvordan kan man forebygge tuberkulose? Forebygging av tuberkulose

  1. Påse at barna dine får satt BCG-vaksine dersom de har behov for det (tilhører risikogruppen).
  2. Kan du ha vært utsatt for smitte, bør du oppsøke lege eller helsestasjon for å få tatt en blodprøve (IGRA).

Hva er symptomene på tuberkulose?

De vanligste symptomene på lungetuberkulose er økende produktiv hoste, noen ganger blodtilblandet, feber, nattesvette, allmennsymptomer og avmagring. Ekstrapulmonal tuberkulose kan ramme en rekke organer utenfor lungene, vanligvis lymfeknuter, ben, ledd, nyrer og binyrer, og gir symptomer fra det organet som er rammet. Kan jeg bli smittet av tuberkulose når jeg er vaksinert? Kan jeg få tuberkulose selv om jeg har tatt BCG-vaksine? Ja, vaksinen gir dessverre ikke 100 prosent beskyttelse.

Deretter, hvor mange dør av tuberkulose?

Tuberkulose er en livstruende infeksjon som først og fremst angriper lungene. Sykdommen dreper hvert år mellom en og to millioner mennesker rundt om i verden (i 2017 var det 1,6 millioner). Verdens helseorganisasjon (WHO) satser mye på å redusere forekomst og antall dødsfall forårsaket av tuberkulose. Ta dette i betraktning, hvordan smitter kikhoste? Sykdommen er svært smittsom og smitter ved dråpesmitte som spres i forbindelse med hoste. Man er smittsom fra man får de første symptomene og gjerne før hosten starter. Syke er smitteførende i cirka tre uker uten behandling.

Hvor i verden finnes tuberkulose?

Flest tilfeller forekom i India og Kina, mens Afrika har høyest forekomst per 100 000 innbyggere. I Afrika sør for Sahara er dobbeltinfeksjon med hiv og tuberkulose et betydelig problem. Problemet med dobbeltinfeksjon øker også i Sørøst-Asia. Hvor mange døde av tuberkulose på 1900 tallet? Omkring 1900 døde det årlig over 6 000 mennesker av tuberkulose i Norge. Omkring 1940 var dette tallet redusert til vel 2 600 (1). Først etter krigen kom vaksinasjon og antibiotika i bruk, og tuberkulosen ble etter hvert så godt som utryddet i den vestlige verden.

Er tuberkulose utryddet i Norge?

Tuberkulose er sjelden i Norge, men herjer fortsatt i store deler av verden. Økende antibiotikaresistens gjør at det haster å forske frem nye medisiner og vaksiner. I Norge er tuberkulose mer eller mindre utryddet. Sykdommen er fortsatt utbredt i store deler av Asia og Afrika.

By Renee Yerger

Hva er årsaken til lavt antall hvite blodceller? :: Kan man bli frisk från tuberkulose?
Nyttige lenker