Hjem > N > Når Ble Landsmålet Jamstilt Med Det Almindelige Bogsprog?

Når ble landsmålet Jamstilt med det almindelige Bogsprog?

I 1885 vart landsmål (nynorsk) offisielt jamstilt med det som i stortingsvedtaket vart kalla vort almindelige Skrift- og Bogsprog. Landsskulelova av 1889 brukte nemninga det almindelige Bogmaal. Frå slutten av 1800-talet kom Riksmål i bruk.

Les mer

Du kan også spørre hva het nynorsk før?

Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget. Hva het bokmål før? I 1907 var dansken i Norge reformert nok til å kalles sitt eget språk. Skriftspråket fikk navnet riksmål. I 1929 ble det omdøpt til bokmål av Stortinget.

Ta dette i betraktning, hva er forskjellen på riksmål og landsmål?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk. Man kan også spørre når kom landsmål til norge? Moderne norsk

Gjennom arbeidet til Ivar Aasen blei norsk til eit skriftspråk att på 1800-talet, under namnet Landsmaal (det vil seie målet for heile landet), frå 1917 skrive landsmål, og sidan 1929 kalla nynorsk (i motsetnad til gamalnorsk).

Når ble landsmål til?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk. Dessuten, hva betyr dei? Personleg pronomen, tredje person fleirtall. Det vil seie ei gruppe som inneheld korkje talaren eller tilhøyraren. Eg vil ikkje vere i lag med dei.

Så, hvorfor skal vi ha sidemål?

Grunnen til at vi har sidemål på skolen er fordi vi har to likestilte skriftspråk i norsk. Dette er vedtatt av Stortinget. For noen er nynorsk sidemål, og for andre er det bokmål som er sidemål - det kommer an på hva vi har som hovedmål der vi bor. Hvordan lagde Ivar Aasen landsmålet? Artikkelstart. Ivar Andreas Aasen var ein norsk språkforskar og diktar. Han samla inn og systematiserte dialektar og skapte det han kalla landsmålet, og la såleis grunnlaget for det moderne nynorske skriftspråket.

Hva er typisk bokmål?

I definisjonen heter det at bokmålet er en «offisiell» målform. At noe er offisielt, betyr her at det er fastsatt eller godkjent av myndighetene. Bokmål er altså et sett av retningslinjer som styresmaktene i landet har vedtatt for hvordan norsk språk skal skrives.

By Held

Når kom nynorsk til Norge? :: Når vart landsmålet Jamstilt?
Nyttige lenker