Hjem > N > Når Vart Landsmålet Jamstilt?

Når vart landsmålet Jamstilt?

I 1885 vart landsmål (nynorsk) offisielt jamstilt med det som i stortingsvedtaket vart kalla vort almindelige Skrift- og Bogsprog. Landsskulelova av 1889 brukte nemninga det almindelige Bogmaal. Frå slutten av 1800-talet kom Riksmål i bruk.

Les mer

Man kan også spørre når ble landsmål til nynorsk?

Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget. Hva er forskjellen på riksmål og landsmål? Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Når ble riksmål og landsmål likestilt?

I dag er det 125 år siden «jamstillingsvedtaket» likestilte nynorsk med bokmål. I 1885 het det «riksmål» og «landsmål.» Men selv om vi i dag sier «bokmål» og «nynorsk» er vedtaket mye det samme den dag i dag. Når kom riksmål og landsmål? Ordet landsmål vart brukt av Ivar Aasen frå 1851 om dei norske bygdemåla generelt. Det er også kjent frå hans Prøver af Landsmaalet i Norge frå 1853. Som offisielt namn slo landsmål gradvis gjennom i konkurranse med «det norske folkesprog» og galdt til orda landsmål og riksmål i 1929 vart avløyst av nynorsk og bokmål.

Ta dette i betraktning, når fikk norge skriftspråk?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Hva er Jamstillingsvedtaket i 1885? Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

Dessuten, hvem støttet landsmål?

I den norske språkdebatten på slutten av 1800-tallet sto partiene Høyre og Venstre på hver si side. Høyre støttet fornorskingslinja til Knud Knudsen, mens Venstre omfavnet arbeidet til Ivar Aasen. Kva for språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929? Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong. Den store prinsippdebatten kom 29.

Følgelig, hvor mange nynorskbrukere i norge?

Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent.

By Nalani

Når ble landsmålet Jamstilt med det almindelige Bogsprog? :: Kva for språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929?
Nyttige lenker